RIVM: aantal positieve testen stijgt met 50 procent naar 707, 11 opnames

In de afgelopen week zijn 11 Flevolanders met COVID-19 opgenomen in het ziekenhuis. 707 inwoners van Flevoland zijn positief getest en dat is ruim 50 procent meer dan de week ervoor. Er zijn de afgelopen week geen nieuwe sterfgevallen door COVID-19 bijgekomen. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM.

Het aantal geconstateerde besmettingen in één week is opnieuw flink gestegen ten opzichte van de afgelopen weken. Vorige week testten 456 Flevolanders positief op het coronavirus, de week daarvoor 339 .

De meeste geconstateerde besmettingen vonden opnieuw in Almere plaats met 410, daar zet de stijging zich nog altijd onverminderd door. Vorige week waren er nog 309 positieve testen in Almere. In de gemeente Lelystad kwamen er 132 gevallen bij, een flinke stijging ten opzichte van de 78 van de week ervoor. In Noordoostpolder testten 89 inwoners positief, vorige week nog 26. Dat is meer dan een verdriedubbeling.

In Dronten testten 39 inwoners positief tegenover 21 afgelopen week, bijna twee keer zoveel. In de gemeente Zeewolde waren het er 27, vorige week nog 18. Op Urk kwamen er de afgelopen week 10 coronabesmettingen bij, tegenover 4 geconstateerde besmettingen in de week ervoor. In de visserijgemeente werden tot voor kort weinig tot geen positieve testuitslagen gemeld, maar ook daar loopt het aantal dus op.

Totale aantal besmettingen en uitgevoerde coronatesten
De testen hebben landelijk 43.903 nieuwe besmettingsgevallen aan het licht gebracht de afgelopen week. Dat zijn er ruim 16.000 meer dan in de week ervoor. Het officieel vastgestelde aantal besmettingen komt in Nederland op 188.876. Sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus zijn in Flevoland 3.354 inwoners officieel besmet geraakt.

Landelijk waren er zover nu bekend 239.639 mensen die zich lieten testen. Van die testen was 13,8 procent positief. In Flevoland zijn in de teststraten van de GGD de afgelopen week zo’n vijfduizend testen afgenomen, daarvan kreeg rond de tien procent een positieve uitslag. Dit positiviteitspercentage stijgt in Flevoland nu al weken achtereen, van 3 procent naar 4,3 procent, naar 6,3 procent en nu dus naar rond de 10 procent. Daarnaast is een onbekend aantal mensen in Flevoland door de huisarts, of in een eigen teststraat van een zorginstelling getest.

11 ziekenhuisopnames
De afgelopen week zijn er 11 ziekenhuisopnames onder Flevolanders gemeld door het RIVM, tegenover 9 een week geleden. 6 in Almere, 2 in Dronten en 3 in Lelystad. Mogelijk zijn er meer Flevolanders opgenomen geweest, zie hieronder voor uitleg.

Landelijk zijn er in totaal 452 ziekenhuisopnames door de GGD’en aan het RIVM gemeld. Dit getal is wel een onderraportage, de meldingen van de GGD lopen namelijk flink achter bij de meldingen die rechtstreeks vanuit de ziekenhuizen komen. Zo constateerde Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) dat er de afgelopen week 1144 patiënten op verpleegafdelingen zijn opgenomen. Dit wordt momenteel nog niet onderverdeeld op provincie- of gemeenteniveau. Ook stroomden landelijk 192 patiënten door naar de IC volgens NICE.

Sinds het begin van de crisis zijn in Almere 147 inwoners opgenomen, in Dronten 34, Noordoostpolder 17, Lelystad 74, Zeewolde 12 en op Urk 23.

Aantal doden door COVID-19 blijft gelijk
De afgelopen week kwamen er in Flevoland geen sterfgevallen bij. Het dodental blijft daardoor op 101 staan. Het aantal Flevolandse sterfgevallen blijft het hoogst in Almere (37), gevolgd door Lelystad (31), Dronten (13), Noordoostpolder (10), Zeewolde (6) en Urk (4). Landelijk waren er 150 coronadoden te betreuren in de afgelopen week, waarmee het totale aantal op 6.631 sterfgevallen is gekomen. In de voorgaande week kwamen er landelijk nog 89 coronasterfgevallen bij.

Ontwikkeling van de cijfers
Hieronder kun je zien hoe de aantallen besmettingen, sterfgevallen en ziekenhuisopnames per gemeente zich de afgelopen maanden hebben ontwikkeld:

Geschreven door