Stichting Roparun sponsort waakmanden voor het Flevoziekenhuis

Waken is het bij een familielid of naaste zijn in de laatste levensfase. Een belangrijke periode, vinden verpleegkundigen Patricia Schutte en Simone Ligthart van de afdeling Oncologie-Hematologie, waarbij zij hen graag ondersteunen. “Met het inzetten van waakmanden kun je patiënten, familie en naasten net iets meer bieden dan alleen aandacht, koffie of thee” geeft Patricia aan.

Wat zit er in de waakmanden?
Een waakmand is een mand met spullen waarmee mensen hun eigen invulling kunnen geven aan het waken. Zo zitten er bijvoorbeeld speelkaarten in, een puzzelboek en een zachte deken om onder weg te kruipen. Ook zitten er verzorgende producten in zoals massageolie, handcrème en een tandenpoetssetje. Dit is slechts een kleine opsomming van de inhoud van de rijk gevulde mand. In de mand zitten ook folders over hoe je bijvoorbeeld het verlies van dierbaren kan bespreken met jonge kinderen. 

Waakmanden voor alle verpleegafdelingen
Begin dit jaar maakten de verpleegafdelingen Longziekten en Oncologie-Hematologie al een start met de waakmanden. “Familieleden en naasten reageren ontzettend dankbaar. De waakmand levert een positieve bijdrage aan de kwaliteit van zorg in de laatste levensfase”, is de ervaring van Simone.

Dankzij sponsering door Stichting Roparun kunnen waakmanden nu voor alle verpleegafdelingen in het Flevoziekenhuis worden samengesteld. “Met een handleiding over het gebruik van de waakmand en onze eigen positieve ervaring hopen we de verpleegkundigen van de andere verpleegafdelingen te motiveren en te stimuleren om hier verder mee te gaan.”

Stichting Roparun
De realisatie van deze waakmanden is te danken aan stichting Roparun. Stichting Roparun organiseert de Roparun, een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Parijs naar Rotterdam waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Het geld wat opgehaald wordt door de stichting wordt toegekend aan instellingen, goede doelen of projecten die bijdragen aan de missie van Roparun: ‘Leven toevoegen aan de dagen, waar vaak geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven’.

Geschreven door