Gemeente Almere voelt zich niet verantwoordelijk voor vergroten AED-netwerk

Het stadsbestuur van Almere voelt zich niet verantwoordelijk voor het vergroten van het AED-netwerk in de stad. “Het zorgen voor een dekkend netwerk van AED’s is geen wettelijke taak.” Dat schrijft de gemeente in antwoord op vragen van de lokale VVD. De partij wilde zich juist wel sterk maken voor een goede dekking binnen de stad omdat dat volgens de Hartstichting levens redt.

Vorige maand brachten Omroep Flevoland en de Hartstichting een bezoek aan het centrum van de stad. Daar was geen enkele AED buiten te vinden. Uit cijfers van de Hartstichting blijkt dat er op 42 plekken in Almere zo’n Automatische Externe Defibrillator mist voor een dekkend netwerk. Dat houdt in dat overal binnen een straal van 500 meter een defibrillator aanwezig moet zijn. Een dekkend netwerk is volgens de Hartstichting belangrijk om de beste hulp te kunnen bieden en levens te redden.

Hoe werkt zo’n AED?
Als iemand een hartstilstand krijgt en een omstander 112 belt wordt automatisch ook het burgerhulpverleningssysteem geactiveerd. Een burgerhulpverlener in de buurt krijgt de opdracht om de dichtstbijzijnde AED op te halen en daarmee naar het slachtoffer te gaan. Gemiddeld is een burgerhulpverlener 2,5 minuut eerder aanwezig dan de ambulance en dat is kostbare tijd, waarin het hart weer op gang gebracht kan worden. Hoe eerder hoe beter. Maar er moet dan wel een AED aanwezig zijn.

Het gesprek aangaan
De gemeente zegt wel ‘met het oog op goede leefbaarheid in buurten’, het gesprek aan te gaan met de Hartstichting en Hartslag.nu. En met hen te onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor een betere AED-dekking. “Echter wel vanuit het uitgangspunt dat het hier gaat om particuliere initiatieven van inwoners, maatschappelijke organisaties en bedrijven, en dat wij geen verantwoordelijk dragen voor deze medische voorziening.”

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door