Rapport: veel niet op orde bij Stadsreiniging

Er is van alles mis bij de Stadsreiniging in Almere. Alleen de vuilnismannen op de straat doen het goed. Dat blijkt uit een extern onderzoek, in opdracht van de gemeente. De problemen bij de vuilnisdienst ontstonden na een reorganisatie enkele jaren geleden, toen er een aantal managers zijn vervangen en weggestuurd. Het rapport spreekt van een gebrek aan eenduidige leiding.

Stadsreiniging werkte tot aan die reorganisatie een groot deel zelfstandig, maar dat moest anders vond de gemeente. In plaats van alles te regelen vanuit het kantoor in Haven, moest er meer aangestuurd worden vanuit het stadhuis. Het gevolg is slechte communicatie tussen de twee locaties. Simpele vragen werden niet meer beantwoord. Er werden proeven gedaan met afvalinzameling, maar bij succes kwam er geen vervolg. Ambtenaren in het stadhuis waarschuwen zelfs dat er verkeerd beleid kan worden gemaakt als de managers van Stadsreiniging slechte informatie blijven geven.

Andersom klagen de medewerkers van de Stadsreiniging over de ambtenaren in het stadhuis, dat ze zich niet genoeg gezien voelen. Maar de onderzoekers vinden ook dat de medewerkers van de stadsreiniging moeite hebben met het omgaan en accepteren van veranderingen en nieuwe ontwikkelingen op het gebied van afvalinzameling. Het rapport geeft een waslijst aan aanbevelingen die het college van burgemeester en wethouders allemaal overneemt om de cultuur bij de Stadsreiniging te veranderen zo meld Omroep Flevoland

Geschreven door