Reeën bedreigen nieuwe Almeerse bossen

Jonge bomen in de bossen rond Almere worden ernstig bedreigd door het grote aantal reeën. Staatsbosbeheer moet overal rasters plaatsen om de aanplant te beschermen.

In Almere wordt momenteel 23 hectare aangeplant met jonge bomen. De wildstand in de regio is echter zo hoog dat de bomen geen kans krijgen te groeien, zonder drastische maatregelen. Daarom worden de nieuwe bossen voor een paar jaar voorzien van een laag hek.

Reeën vreten veel jonge aanplant kapot. Daarnaast schuren de reebokken met hun geweien tegen de jonge boomstammen. Deze veegschade is funest voor nieuw bos. Het raster is kostbaar en geeft veel werk, maar is onmisbaar om de jonge bossen een kans te geven.

Het hek is tijdelijk. Na vijf jaar zijn de bomen groot en sterk genoeg om het gedrag van de reeën te weerstaan.

Geschreven door