Belazert het college nu weer de burgers en de raad

Als je de parkeerterreinen bij het ziekenhuis op rijdt staat er een bord bij de ingang dat vanaf 1 januari 2021 betaald moet worden bij de nieuw geplaatste parkeermeters of via een parkeer-app met de parkeercode 36010.

Nu heeft de gemeente enige tijd geleden aangegeven dat men dit ging veranderen in verband met een lagere afdracht aan de belastingen voor het op straat parkeren. Dat zou dan € 400.000 netto opleveren. En het zou niet duurder worden voor de burgers. Zo is dus ook de raad hiermee akkoord gegaan. De meters zijn inmiddels geplaatst en op 1 januari 2021 staan de bomen open.

Maar zoals altijd zit ook onder dit voorstel een addertje. Het is helemaal niet goedkoper, nee de tarieven zijn zelfs 25% duurder voor de gebruikers van de terreinen (dit zijn meestal mensen die in het ziekenhuis moeten zijn).

Nu vraagt u, hoe kan dat dan? Simpel, men hanteert twee verschillende tarieven. Namelijk die van een parkeergarage en die van op straat parkeren.

Een voorbeel: een uur parkeren in de garage kost € 2.09, op straat € 2.61 en is het start tarief ook € 0,05 duurder. Maar er zijn meerdere verschillen. Zo is het dagtarief voor de parkeergarages € 11,00 en op straat parkeren € 18,28.

En nog een verschil: voorheen kon u tegen een avondtarief gereduceerd op bezoek bij iemand in het ziekenhuis en betaalde u € 5,22 vanaf 18.00 uur. Met op straat parkeren is dit dus niet mogelijk.

Dit is dus duidelijk weer een gevalletje “we belazeren de kluit”, geven geen juiste informatie en de gemeenteraad gaat ermee akkoord. Ik ben benieuwd of dat de raad nu eens opstaat en zorgt dat de tarieven inderdaad gelijk blijven. Dat kan heel simpel door een nieuwe straatparkeercode aan te maken (bijvoorbeeld 36040) en de meters op het oude tarief te zetten.

Omroep Flevoland heeft ook een artikel gewijd over de aanpassingen van de parkeerkosten voor het ziekenhuispersoneel. Ook aan hen is aangegeven dat er geen tariefsverhogingen zouden komen, en ook hier is dus duidelijk de boel belazerd.

Cor Toorenburg
Hoofdredacteur

Parkeertariefkaart gemeente Almere

Geschreven door