Burgemeester Weerwind haalt bakzeil bij de rechtbank, Notariskantoor mag open blijven

Notariskantoor Prinsze in Almere mag van de rechter openblijven. De uitspraak is een nederlaag voor burgemeester Franc Weerwind. Hij kondigde eind november aan het kantoor te willen sluiten. Dit omdat de notaris het criminele circuit zou faciliteren en daarmee een gevaar zou vormen voor de openbare orde.

De rechtbank Midden-Nederland oordeelt nu dat het besluit van de burgemeester onvoldoende is gemotiveerd. Hij moet met een nadere onderbouwing komen om de sluiting alsnog voor elkaar te krijgen.

Uit het ambt gezet
Notaris Prinsze is in februari van dit jaar is hij uit zijn ambt gezet door de Kamer van het Notariaat, omdat hij een ernstig verwijtbare misstap zou hebben begaan. De notaris is tegen die uitspraak in beroep gegaan. In de tussentijd mocht hij gewoon doorwerken. De uitspraak van het hoger beroep wordt in februari verwacht.

Tegen de notaris loopt ook een strafrechtelijk onderzoek, maar het OM is nog niet tot vervolging overgegaan. Informatie van het OM en de politie is inmiddels wel bij de burgemeester terechtgekomen.

De verdenking tegen Prinsze is dat hij betrokken was bij het witwassing en het uitvoeren van notariële diensten voor criminelen. Als deze klanten het notariskantoor bezoeken, dan kan dit volgens de gemeente zorgen voor een gevaar voor de openbare orde. Op basis daarvan heeft de burgemeester besloten het kantoor te sluiten.

Onvoldoende bewijs
De voorzieningenrechter is echter van mening dat die beslissing gebrekkig is geweest. De burgemeester kwam met een lijst van acht voorbeelden die hebben bijgedragen aan de sluiting. De rechter oordeelt dat zeven van de acht voorbeelden niet concreet genoeg zijn. Er kan niet worden vastgesteld wat de exacte rol van de notaris was. Daarnaast blijkt uit de voorbeelden niet wat de criminele activiteiten zijn die de notaris gefaciliteerd zou hebben.

Volgens de voorzieningenrechter kan de burgemeester het besluit niet baseren op één resterend voorbeeld en is daarmee onvoldoende gemotiveerd waarom de openbare orde gevaar loopt.

Tot slot concludeert de voorzieningenrechter dat de burgemeester niet alle belangen voldoende heeft afgewogen. Zo is onder andere onvoldoende rekening gehouden met de negen medewerkers en de bediening van de normale klantenkring van het notariskantoor zo vermeld omroep flevoland

Geschreven door