Dialysecentrum Flevoziekenhuis behaalt kwaliteitstoets met glans

Het Dialysecentrum van het Flevoziekenhuis heeft een kwaliteitstoets (audit) van Qualicor Europe met glans behaald. De afdeling werd getoetst op kwaliteit en veiligheid van zorg en behaalde 100% van de criteria. Intensivist/nefroloog Koen de Blok is trots op het resultaat, maar tegelijkertijd niet verrast. “Het auditteam heeft een herkenbare doorsnede van onze afdeling gemaakt, dit zijn wij.”

Rol van patiënt en familie

Het auditteam van Qualicor Europe toetste het Dialysecentrum ook op de rol van patiënt en familie. Het team loopt voorop in het betrekken van de patiënt bij de behandeling, vindt het auditteam. De patiënt krijgt alle ruimte én wordt gestimuleerd om te zeggen wat voor hem of haar belangrijk is. Nefroloog Koen de Blok vindt al jaren dat het loont om je in de schoenen te wanen van de patiënt. “Hoe zou jij het vinden als je hier drie keer weekdialyseert? Hoe meer je in gesprek gaat met de patiënt, hoe beter je je patiënt begrijpt, des te passender de zorg die je levert.”

Innovatie

Het Dialysecentrum blijft innoveren. Koen de Blok: “Dialyseren in je eigen omgeving heeft voordelen boven dialyseren in het Dialysecentrum. We zetten daarom al jaren in op ‘thuisdialyse, tenzij’. Maar soms kan of wil een patiënt niet thuis dialyseren. Binnenkort kunnen onze patiënten ook kiezen voor een dialysehub, een ruimte met een aantal dialysestations in de buurt van de patiënt. “Onze uitdaging voor de chronische dialysezorg is dat patiënten volledig zelf hun dialyse online plannen en dat wij faciliteren. Dat kan bij de patiënt thuis of in een ‘dialysehub’. De patiënt krijgt zo nog meer regie over zijn eigen ziekteproces. Wij zijn de experts in de methodes en de techniek en de patiënt is expert over zijn persoonlijke situatie.”

Teamwork

De Blok benadrukt dat het behalen van de toetsing een teamprestatie is. “Ons team bestaat, naast onze dialyseverpleegkundigen, dialyseassistenten, artsen, ook uit secretariaatsmedewerkers, diëtisten, technici, voedingsmedewerkers en medisch  maatschappelijk werkers. We leveren deze zorg samen.”

Het auditteam van Qualicor Europe (voorheen NIAZ) bezocht de afdeling op 27 oktober in het Flevoziekenhuis en op 17 november op de locatie Lelystad.

foto aangeleverd

Geschreven door