RIVM: sinds start crisis nu meer dan 10.000 Flevolanders positief getest

Sinds het begin van de coronacrisis zijn inmiddels meer dan 10.000 Flevolanders positief getest op COVID-19. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM. De afgelopen week zijn vier inwoners van Flevoland overleden aan COVID-19. Het gaat om twee mensen uit Lelystad, een inwoner van Almere en een Urker.

Het aantal geregistreerde besmettingen in Flevoland is de afgelopen dagen voor het eerst in drie weken weer iets gestegen. 1.253inwoners van de provincie werden de afgelopen week positief getest. Dat zijn er 268 meer dan vorige week.

In bijna alle Flevolandse gemeenten steeg het aantal nieuwe besmettingen. De meeste werden in Almere geconstateerd: 532. Vorige week waren er nog 479 positieve testen in die gemeente. Op Urk kwamen er de afgelopen week 280 coronabesmettingen bij, tegenover 187 geconstateerde besmettingen in de week ervoor. In Lelystad kwamen er 167 positieve testen bij. Een week eerder waren dat er 142. In Noordoostpolder testten 158 inwoners positief, opnieuw een behoorlijke stijging ten opzichte van de 94 van vorige week. In Dronten testten 90 inwoners positief tegenover 58 afgelopen week. Alleen in de gemeente Zeewolde bleef het aantal nieuwe positieve testen vrijwel gelijk: 26 tegenover 25 vorige week.

Totale aantal besmettingen en uitgevoerde coronatesten
Door de positieve testen van afgelopen week zijn er sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus in Flevoland 10.164 inwoners officieel besmet geraakt. De testen hebben de afgelopen week landelijk 36.931nieuwe besmettingsgevallen aan het licht gebracht. Dat zijn er 775 minder dan in de week ervoor. Het officieel vastgestelde aantal besmettingen komt in Nederland op 493.744. Van 251.690 GGD-testen die vorige week in Nederland zijn afgenomen, is de uitkomst bekend. Van die testen was 12 procent positief.

In Flevoland zijn vorige week 6.391 mensen door de GGD getest, ruim 750 meer dan een week eerder. Het percentage dat hiervan positief is getest lag afgelopen week op zo’n 15,7 procent. De afgelopen twee weken lag het op 14,5 procent.

Naast de testen op de GGD-locaties is een onbekend aantal Flevolanders door de huisarts, in een teststraat van een zorginstelling of bij een commerciële teststraat getest. Voor al deze testlocaties die verbonden zijn aan een laboratorium, geldt een meldingsplicht bij de GGD indien de testen een positief resultaat hebben. Dit wordt gecontroleerd door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Verder worden er ook commerciële sneltests aangeboden. Hiervoor geldt vanuit de aanbieder vaak dat de gebruiker zelf verantwoordelijk is voor het doorgeven van een positieve uitslag.

Tien ziekenhuisopnames
De afgelopen week zijn er door de GGD tien ziekenhuisopnames onder Flevolanders gemeld aan het RIVM. Dat is er één meer dan in de week daarvoor. Het waren er vier in Almere, drie in Dronten, twee op Urk en één in Lelystad. Hoogstwaarschijnlijk zijn er nog meer Flevolanders opgenomen geweest, zie hieronder voor uitleg.

Landelijk zijn er in totaal 548 ziekenhuisopnames door de GGD’en aan het RIVM gemeld die uit te splitsen zijn op gemeenteniveau. Dit getal is een onderrapportage, de meldingen van de GGD komen niet overeen met de meldingen die rechtstreeks vanuit de ziekenhuizen komen. Dat komt doordat de GGD niet altijd zicht heeft op wie uiteindelijk in het ziekenhuis terecht komt. De Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) heeft bijgehouden dat er de afgelopen week 1.291 patiënten op verpleegafdelingen zijn opgenomen. Dit wordt momenteel nog niet onderverdeeld op provincie- of gemeenteniveau. Hiervoor gebruikt RIVM nog de gegevens van de GGD. Daardoor is het heel waarschijnlijk dat er meer Flevolanders naar het ziekenhuis moesten dan de nu gemelde tien. Daarnaast stroomden landelijk 193 patiënten door naar de IC volgens NICE.

Sinds het begin van de crisis zijn in Almere 179 inwoners opgenomen geweest, in Lelystad 95, in Dronten 43, op Urk 29, in Noordoostpolder 21 en in Zeewolde 14.

Aantal doden door COVID-19 stijgt met vier
De afgelopen week kwamen er in Flevoland vier sterfgevallen bij. Het dodental komt daardoor op 127. Het aantal Flevolandse sterfgevallen blijft het hoogst in Almere (47), gevolgd door Lelystad (39), Dronten (16), Noordoostpolder (13), Zeewolde (6) en Urk (6). Landelijk zijn er 422 coronadoden gemeld in de afgelopen week, waarmee het totale aantal op 9.035 sterfgevallen is gekomen. In de voorgaande week kwamen er landelijk nog 479 coronasterfgevallen bij. Het RIVM meldt dat de cijfers hierover achter kunnen lopen.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door