Almere richt stemstraat in voor Tweede Kamerverkiezingen

Stemmers in Almere kunnen bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart hun stem uitbrengen in een drive-through stembureau. In elk stadsdeel wordt zo’n stemstraat ingericht. Het is één van de oplossingen van de gemeente om de verkiezingen binnen de geldende coronamaatregelen te organiseren.

De Tweede Kamerverkiezingen gaan er door het coronavirus heel anders uitzien. Ze worden over drie dagen uitgesmeerd en ouderen mogen per brief stemmen. Allemaal met het doel om het minder druk in het stemlokaal te maken. De organisatie levert gemeenten extra werk op. Bijvoorbeeld omdat scholen en verzorgingshuizen niet gebruikt kunnen worden als stemlocatie.

Om die reden moest in Almere voor ongeveer 70 procent van de stemlokalen een andere plek worden gevonden. In plaats van scholen, gebruikt de gemeente sportzalen en porta-cabins. Bewoners van verzorgingshuizen kunnen hun stem uitbrengen in twee mobiele stembureaus. In acht verzorgingshuizen wordt er twee uur zitting gehouden voor bewoners en personeel.

Aan stembureauleden in Almere is geen tekort. Alle plekken zijn gevuld en er staan nog mensen op de reservelijst vermeld Omroep Flevoland

Foto ter illustratie

Geschreven door