De Schoor gaat 812 Almeerders persoonlijk benaderen vanwege toeslagenaffaire

Welzijnsorganisatie De Schoor in Almere gaat 812 Almeerders de komende vier maanden persoonlijk benaderen om ze ondersteuning aan te bieden. Het gaat om gedupeerden van de toeslagenaffaire van de Belastingdienst. Dat schrijven de Almeerse burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

Tot nu toe hebben 50 personen zich zelfstandig of via de ombudsman gemeld voor ondersteuning door Almeerse hulpverleners. Volgens het college is er hulp geboden op het gebied van psychische problematiek en huisvesting en zijn gemeentelijke vorderingen tijdelijk bevroren. Ook zijn kinderen geholpen met het regelen van een fiets, sport en bijles.

Voor zover bekend krijgt Almere van de Belastingdienst een lijst met 812 gedupeerden. Eerder werd gezegd dat dit aantal kon oplopen tot 1295.

Het is overigens nog niet duidelijk of alle personen die door De Schoor worden benaderd recht hebben op een schadevergoeding van de Belastingdienst en voor kwijtschelding van schulden door de gemeente. Pas als een persoon heeft aangegeven hulp nodig te hebben vanuit de gemeente kan dit worden uitgezocht.

De Belastingdienst heeft tussen 2005 en 2019 duizenden ontvangers van kinderopvangtoeslag onterecht op de lijst van fraudeurs gezet. Veel gezinnen kwamen daardoor in grote financiële problemen. Hierdoor ontstonden vaak ook problemen op andere gebieden. De hulp van de gemeente kan daarom variëren van financiële ondersteuning tot psychische hulp, maar ook praktische steun zo vermeld omroep flevoland

Geschreven door