RIVM: zes coronadoden, wisselend beeld besmettingen per gemeente

De afgelopen week zijn zes inwoners van Flevoland overleden aan COVID-19. Het gaat om drie mensen uit Lelystad, één uit Almere, één uit Dronten en een inwoner van Noordoostpolder. Voor de tweede week op rij is het aantal geregistreerde besmettingen in Flevoland iets gedaald. 985 inwoners van de provincie werden in de afgelopen week positief getest.

Dat zijn er 25 minder dan vorige week. Dronten, Noordoostpolder en Urk zagen wel een stijging van het aantal positieve tests. Almere en Lelystad zagen een lichte daling en in Zeewolde bleef het aantal geregistreerde besmettingen stabiel. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM.

Het aantal geconstateerde besmettingen in één week is dus voor de tweede week op rij gedaald. Vorige week testten 1010 Flevolanders in de zeven voorafgaande dagen positief op het coronavirus, de week daarvoor waren dat er 1321.

De meeste besmettingen werden in Almere geconstateerd: 479. Vorige week waren er nog 587 positieve testen in die gemeente. Op Urk kwamen er de afgelopen week 187 coronabesmettingen bij, tegenover 124 geconstateerde besmettingen in de week ervoor. Urk blijft daardoor op dit moment de gemeente met de hoogste besmettingsgraad van Nederland.

In Lelystad kwamen er 142 positieve testen bij. Een week eerder waren dat er 174. In Noordoostpolder testten 94 inwoners positief, een behoorlijke stijgingten opzichte van de 65 van vorige week. In Dronten testten 58 inwoners positief tegenover 37 afgelopen week. In de gemeente Zeewolde waren het er 25, vorige week nog 23.

Totale aantal besmettingen en uitgevoerde coronatesten
Door de 985positieve testen van afgelopen week zijn er sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus in Flevoland 8.911inwoners officieel besmet geraakt. De testen hebben de afgelopen week landelijk 37.706 nieuwe besmettingsgevallen aan het licht gebracht. Dat zijn er ongeveer zesduizend minder dan in de week ervoor. Het officieel vastgestelde aantal besmettingen komt in Nederland op 457.003.

Van 226.083 GGD-testen die vorige week in Nederland zijn afgenomen, is de uitkomst bekend. Van die testen was 13,8 procent positief. In Flevoland zijn vorige week 5.622 mensen door de GGD getest, ongeveer evenveel als een week eerder. Het percentage dat hiervan positief is getest lag afgelopen week op zo’n 14,5 procent. Dat positiviteitspercentage is nu opnieuw 14,5 procent. In de eerdere weken steeg het van 10,4 procent naar 11,2 procent, naar 13,0 procent, naar 15,7 procent en daalde vorige week voor het eerst naar 14,5 procent.

Naast de testen op de GGD-locaties is een onbekend aantal mensen in Flevoland door de huisarts, in een teststraat van een zorginstelling of bij een commerciële teststraat getest. Voor al deze testlocaties die verbonden zijn aan een laboratorium, geldt een meldingsplicht bij de GGD indien de testen een positief resultaat hebben. Dit wordt gecontroleerd door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Verder worden er ook commerciële sneltests aangeboden. Hiervoor geldt vanuit de aanbieder vaak dat de gebruiker zelf verantwoordelijk is voor het doorgeven van een positieve uitslag.

Negen ziekenhuisopnames
De afgelopen week zijn er door de GGD negen ziekenhuisopnames onder Flevolanders gemeld aan het RIVM. Dat is er één meer dan in de week daarvoor. Het waren er vier in Lelystad, twee in Almere, één in Noordoostpolder, één in Zeewolde en één op Urk. Hoogstwaarschijnlijk zijn er nog meer Flevolanders opgenomen geweest, zie hieronder voor uitleg.

Landelijk zijn er in totaal 614 ziekenhuisopnames door de GGD’en aan het RIVM gemeld die uit te splitsen zijn op gemeenteniveau. Dit getal is een onderrapportage, de meldingen van de GGD komen niet overeen met de meldingen die rechtstreeks vanuit de ziekenhuizen komen. Dat komt doordat de GGD niet altijd zicht heeft op wie uiteindelijk in het ziekenhuis terecht komt. De Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE) heeft bijgehouden dat er de afgelopen week 1.496 patiënten op verpleegafdelingen zijn opgenomen. Dit wordt momenteel nog niet onderverdeeld op provincie- of gemeenteniveau. Hiervoor gebruikt RIVM nog de gegevens van de GGD. Daardoor is het heel waarschijnlijk dat er meer Flevolanders naar het ziekenhuis moesten dan de nu gemelde acht. Daarnaast stroomden landelijk 224 patiënten door naar de IC volgens NICE.

Sinds het begin van de crisis zijn in Almere 175 inwoners opgenomen geweest, in Lelystad 94, in Dronten 40, op Urk 27, in Noordoostpolder 21 en in Zeewolde 14.

Aantal doden door COVID-19 stijgt met zes
De afgelopen week kwamen er in Flevoland zes sterfgevallen bij. Het dodental komt daardoor op 123. Het aantal Flevolandse sterfgevallen blijft het hoogst in Almere (46), gevolgd door Lelystad (37), Dronten (16), Noordoostpolder (13), Zeewolde (6) en Urk (5).

Landelijk zijn er 479 coronadoden gemeld in de afgelopen week, waarmee het totale aantal op 8.616sterfgevallen is gekomen. In de voorgaande week kwamen er landelijk nog 565coronasterfgevallen bij. Het RIVM meldt dat de cijfers over coronadoden achter kunnen lopen.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door