RIVM: aantal nieuwe besmettingen met 16 procent gestegen

Het aantal bevestigde coronagevallen in Flevoland is met 16 procent gestegen ten opzichte van vorige week. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM.

De afgelopen week zijn 1.136 Flevolanders positief getest op het coronavirus. 28 Flevolanders werden in het ziekenhuis opgenomen vanwege een ernstig verloop van de ziekte. Vier Flevolanders overleden aan de gevolgen van corona.

Meer positieve testen
In Almere testten 533 mensen positief op COVID-19. Dat is een toename ten opzichte van de 487 positieve testen van de week daarvoor. In Lelystad werden 185 mensen positief getest op corona, bijna hetzelfde aantal als vorige week. In Dronten werden 113 mensen positief getest op corona. Dat is een stijging van veertien procent ten opzichte van de 99 positieve testen in de week daarvoor.

In Noordoostpolder steeg het aantal nieuwe coronagevallen van 80 naar 126. Op Urk kwamen er de afgelopen week 117 coronabesmettingen bij, tegenover 77 geconstateerde besmettingen in de week ervoor. De gemeente komt daarmee relatief gezien opnieuw in de top tien van grootste brandhaarden van Nederland. Tijdens de tweede coronagolf had Urk met afstand de hoogste besmettingsgraad van het land. In februari was dat gezakt en had de gemeente één van de laagste besmettingsgraden van Nederland. Inmiddels staat Urk dus opnieuw in de landelijke top tien.

Het aantal nieuwe besmettingen in Zeewolde steeg van 45 naar 62.

Totale aantal besmettingen en uitgevoerde coronatesten
Door de 1.136 positieve testen van afgelopen week zijn er sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus 32.031 Flevolanders officieel besmet geraakt. In Flevoland zijn de afgelopen week per dag gemiddeld 1.402 mensen door de GGD getest. Het percentage dat hiervan positief is getest, lag die zeven dagen op 10,5 procent. Een week eerder werden er gemiddeld 1.361 mensen per dag getest en was het percentage 9,8 procent.

Naast de testen op de GGD-locaties, is een onbekend aantal Flevolanders door de huisarts, in een teststraat van een zorginstelling of bij een commerciële teststraat getest.

De testen hebben de afgelopen week landelijk 53.981 nieuwe besmettingsgevallen aan het licht gebracht. Dat is een stijging van ruim vijf procent ten opzichte van de 51.240 van de week daarvoor. Het officieel vastgestelde aantal besmettingen in Nederland komt daarmee op 1.417.772. Van 493.510 GGD-testen die de afgelopen zeven dagen landelijk zijn afgenomen, is de uitkomst bekend. Van die testen was 10,1 procent positief. Vorige week was dit 9,6 procent.

Vier sterfgevallen in de provincie
De afgelopen week kwamen er in Flevoland vier nieuwecoronasterfgevallen bij. Het gaat om twee Urkers, een Lelystedeling en één persoon uit Almere. Het Flevolandse dodental sinds het begin van de coronapandemie komt daarmee op 231. Het absolute aantal sterfgevallen blijft in de provincie het hoogst in Almere met 94, gevolgd door Lelystad met 59, in Noordoostpolder 27, in Dronten 24, in Zeewolde 13 en op Urk 14. Landelijk zijn er 146 coronadoden gemeld in de afgelopen week. In de week daarvoor kwamen er landelijk 174 coronasterfgevallen bij. Het RIVM meldt dat de sterftecijfers achter kunnen lopen.

28 ziekenhuisopnames in een week tijd
De afgelopen week zijn er door stichting NICE tenminste 28 ziekenhuisopnames onder Flevolanders gemeld. Het gaat om negen Lelystedelingen, zeven inwoners van Almere, vijf mensen uit Noordoostpolder, uit Dronten vier personen, twee mensen uit Zeewolde en één Urker. Het totale aantal ziekenhuisopnames kan hoger zijn geweest. Volgens NICE kunnen er vanuit het Flevoziekenhuis nog gegevens missen. De 28 Flevolandse opnames zijn er vier minder dan een week eerder.

Stichting NICE heeft bijgehouden dat er in heel Nederland de afgelopen week 1.542 patiënten op verpleegafdelingen zijn opgenomen. Vorige week waren dat er ruim 1.700. Daarnaast stroomden er volgens de stichting in heel Nederland 379 patiënten door naar de IC. Dat waren er vorige week 390.

Bron Omroep Flevoland

Geschreven door