Doemscenario Keolis (All Go): volgend jaar een derde minder bussen

Busvervoerder Keolis verwacht dat als het Rijk de steun aan het openbaar vervoer niet verlengt, er een derde minder bussen kunnen rijden. Dat blijkt uit een raadsbrief van de gemeente Almere.

Door de coronacrisis daalden de inkomsten van vervoerders in heel Nederland vorig jaar met gemiddeld 70 procent. De rijksoverheid compenseerde in 2020 het verlies aan inkomsten. Voor dit jaar heeft het Rijk tot en met het derde kwartaal opnieuw steun voor het ov toegezegd.

Voor de periode daarna is nog niets afgesproken, en dat baart de vervoerders zorgen. Daarom dringt het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) er bij het Rijk op aan om ook voor het vierde kwartaal steun toe te zeggen. En om een plan te maken voor op de langere termijn. Om hun steunvraag kracht bij te zetten, zijn er worst case scenario’s opgesteld meld Omroep Flevoland

Keolis heeft dat voor Almere gedaan. De vervoerder denk dat als er verder geen steun meer komt van het Rijk, de dienstregeling in de stad met een derde zal moeten krimpen. Ook het aantal medewerkers zal dan met 33 procent verminderd moeten worden, denkt Keolis.

Het college van Almere steunt de oproep van het NOVB maar denkt dat het vervoer in Almere minder sterk zal dalen dan in de rest van Nederland. Het aantal reizigers in Almere ligt ondanks de coronabeperkingen hoger dan in de rest van Nederland. Daarnaast denkt het college dat het aantal reizigers sneller terug zal zijn op het oude niveau. Hoe het in de praktijk zal gaan, is volgens het college afhankelijk van hoe snel de reizigers na de zomervakantie weer van de bus gebruik gaan maken.

Foto aangeleverd Keolis

Geschreven door