Gemeente Zeewolde uitgeroepen tot Koning Marktplaats van Flevoland

Meest gehandeld in vinyl singles, autoladers en modelauto’s

Zeewolde, 27 april 2021 – Vandaag is de gemeente Zeewolde uitgeroepen tot Koning Marktplaats van de provincie Flevoland. In aanloop naar Koningsdag onderzocht* Marktplaats de handelsactiviteiten in Nederlandse gemeenten op het platform van het afgelopen jaar. Daarbij komen de Zeewoldenaren uit de bus als het meest actieve online handelsvolk van de provincie Flevoland. De gemeente verslaat hiermee de gemeenten Almere en Assen. Landelijk werd de gemeente Baarle-Nassau gekroond tot ‘Koning Marktplaats’ van Nederland. Voor veel inwoners uit de provincie Flevoland blijft Koningsdag de ideale gelegenheid om spullen een tweede of derde leven te geven. Nu ook dit jaar de fysieke kleedjes niet kunnen worden uitgerold op de vrijmarkten, zet de Nederlandse handelsgeest zich onverstoord online voort. Meest aangeboden producten in Zeewolde waren het afgelopen jaar vinyl singles, autoladers en modelauto’s.

Dat de coronapandemie de handelsgeest ook in Zeewolde heeft aangewakkerd blijkt wel uit de stijging in handelsactiviteit op Marktplaats. Maar liefst 45% van de inwoners uit Zeewolde waren het afgelopen jaar actief op de handelssite. De gemeente verslaat hiermee de gemeenten Almere en Assen. Beide gemeenten behaalden een percentage van 40%. Annemarie Buitelaar, directeur Marktplaats: “Nederlanders zijn handelaren pur sang. Kan het op Koningsdag niet fysiek in het park of in de woonwijk, dan doen we dat wel online. Ook in tijden van corona hebben we massaal met z’n allen gebruikte spullen gekocht en verkocht. En uiteraard wordt op een dag als Koningsdag het handelskleed digitaal uitgerold. Dat is mooi, want zo worden veel spullen doorgegeven en krijgen ze een tweede leven.”

Vinyl singles en modelauto’s
Voor de inwoners uit Zeewolde waren vinyl singles één van de populairste producten, gevolgd door autoladers en modelauto’s. In de gemeente Almere werden er vooral advertenties met schoenen en Pokémon kaarten geplaatst. De inwoners uit Assen handelden vooral in curiosa en brocante.

Provinciale handelshoofdsteden 2021
Niet alleen in Flevoland werd het afgelopen jaar op grote schaal gehandeld. In het landelijk onderzoek is ook gekeken naar de handelsgeest per provincie. Per provincie werd onderzocht in welke gemeenten het meest op Marktplaats gehandeld werd.

 • Drenthe                       Meppel           
 • Flevoland                    Zeewolde
 • Friesland                     Leeuwarden   
 • Gelderland                  Barneveld      
 • Groningen                   Groningen
 • Limburg                      Echt-Susteren           
 • Noord-Brabant            Baarle-Nassau
 • Noord-Holland            Hilversum
 • Overijssel                    Zwolle
 • Utrecht                        Utrecht           
 • Zeeland                      Sluis
 • Zuid-Holland               Waddinxveen

 * In aanloop naar Koningsdag onderzocht Marktplaats op basis van data de handelsactiviteiten in gemeenten in Nederland. Daarbij is gekeken naar het aantal Marktplaatsaccounts dat in iedere gemeente de afgelopen twaalf maanden actief is geweest, ten opzichte van het aantal inwoners.

Geschreven door