CvdK Verbeek: ‘Archief Almere is een rommeltje maar gaat de goede kant op’

“De provincie Flevoland is drie jaar op de hoogte van het feit dat het archief van de gemeente Almere een rommeltje is”. Dat zegt commissaris van de Koning Leen Verbeek. De uitspraak is opmerkelijk, want uit inspectiestukken blijkt dat de provincie al 10 jaar weet dat het archief in Almere niet op orde is. “Ik weet niet waar dat vandaan komt”, zegt Verbeek.

De provincie is toezichthouder en controleert gemeenten of ze zich aan de regels van de archiefwet houden. Het archief in Almere is al jaren niet op orde, terwijl dit wel verplicht is. Verbeek bevestigt dat het een rommeltje was in het Almeerse stadhuis. “Na de eerste gesprekken is verbetering beloofd, maar toen zagen we dat het eerder de verkeerde kant op ging dan de goede. In 2019 hebben we gezegd dat het echt beter moest, omdat we anders zouden ingrijpen als provincie. Burgemeester Franc Weerwind heeft het toen opgepakt en sindsdien gaat het stukken beter. Het archief is nog niet op het niveau van wat het zou moeten zijn, maar we zien grote verbeteringen”, stelt de commissaris van de Koning op de website van Omroep Flevoland.

‘Bij een volgende fout doen we het zelf’
In een recent overleg tussen Weerwind en Verbeek is dit ook benadrukt en er is afgesproken in oktober weer bij elkaar te komen om te zien of de verbeteringen zijn doorgezet. Verbeek heeft vertrouwen in de aanpak van de burgemeester: “De tijd van ontkenning dat er een probleem is, heeft de gemeente ver achter zich gelaten. Er zijn geld en mensen vrijgemaakt om het archiefbeheer goed op de rails te krijgen.” Wel benadrukt de commissaris dat als het weer niet goed gaat, de provincie ingrijpt en eigen mensen op het archiefbeheer zet.

Bij andere gemeenten ook niet goed
Ook bij Zeewolde, Urk, Dronten en Lelystad is het archief nog niet op orde. “Maar daar zijn de problemen niet te vergelijken met de problemen in Almere. Het is een ingewikkeld proces om van een oud papieren archief over te gaan naar een digitaal archief. Daar hebben we als provincie ook mee te maken gehad”, aldus Verbe

Geschreven door