Voor atleten worden de spelen anders.

Elke dag een coronatest afnemen en een mondkapje op, tenzij je slaapt, eet, drinkt of sport. Deelnemers aan de Olympische en Paralympische Zomerspelen in Tokyo moeten zich onder meer aan deze regels houden, blijkt uit de zestig pagina’s tellende handleiding.

Met nog een kleine twee maanden te gaan tot de Spelen, geeft de handleiding inzicht in hoe het dagelijks leven van de ruim 300 Nederlandse deelnemers eruit gaat zien. “Ik denk dat het erg meevalt”, zegt Maurits Hendriks, technisch directeur NOC*NSF, over het playbook.

‘Dit gaan we missen’

Veel van de regels komen volgens hem overeen met de dagelijkse praktijk op een toernooi voor topsporters, zoals het vele testen “Wat we het meeste gaan missen is toch wel de interactie met anderen buiten de wedstrijden om. We zitten nog steeds met z’n allen in het olympische dorp, maar iedereen moet toch twee meter afstand houden.”In tegenstelling tot voorgaande edities mogen atleten deze keer geen uitstapjes maken naar andere wedstrijden. Daarnaast mogen ze pas een paar dagen voor hun eerste wedstrijd aankomen en moeten ze uiterlijk 48 uur na de laatste weer weg zijn. Er is geen toegang tot ruimten voor publiek, er zijn geen uitstapjes mogelijk en ook het openbaar vervoer is verboden terrein.Hierdoor zal de sfeer toch minder feestelijk zijn, verwacht ook aanvoerder van het vrouwenhockeyteam Eva de Goede. “Het blijven de Spelen, alleen alles eromheen wordt onwijs anders”, zegt De Goede.

Geschreven door