Werkgelegenheid wint van windmolens Stichtsekant

De betekenis van het aantal mogelijke arbeidsplaatsen op bedrijventerrein Stichtsekant moet zwaarder wegen dan de komst van windturbines.

Die conclusie trekt het college na een onderzoek van belangen. De bouw van drie windmolens zou de komst van grote logistieke bedrijven in gevaar brengen en daarmee de groei van de werkgelegenheid.

Al drie jaar geleden deed de lokale windcoöperatie Almeerse Wind het verzoek op Stichtsekant windmolens te mogen plaatsen. Die zouden echter de komst van grote bedrijven in de weg staan. De kans is volgens het college groot dat de nieuwe bedrijven zouden uitwijken naar elders. Bovendien kwamen er protesten van de plaatselijke naturistenvereniging.

De gemeenteraad kiest liefst voor een combinatie van windmolens en bedrijven. Daarom heeft het college na onderzoek een afweging gemaakt. De betekenis van de bedrijven zou tien keer groter zijn dan de winst die de windmolens opleveren, blijkt uit de vergelijking.

Becijferd is dat realisatie van windmolens op Stichtsekant ten koste zou gaan van circa 1300 tot 1700 arbeidsplaatsen. Dit betreft volgens het college directe, structurele werkgelegenheid.

Geschreven door