Laatste windmolen Windpark Jaap Rodenburg II geplaatst

Vattenfall heeft de tiende en laatste windmolen voor Windpark Jaap Rodenburg II op Pampushout geplaatst. 3 Mei werden de eerste bladen aangevoerd.

Zaterdag werden de laatste bladen aan de windmolen bevestigd. Hiermee bereikt Vattenfall een belangrijke mijlpaal in de bouw van het windpark. Nu de bouwfase is afgerond volgt een periode van testen.

Windmolens worden natuurlijk gebouwd op locaties waar het veel waait, maar tijdens de bouw kan die wind wel lastig zijn, zegt site manager Marlon Angila: “Om de 56 meter lange bladen te kunnen hijsen mag het niet te hard waaien. Dit was in het begin van de installatie van de bladen wel het geval, dus toen hebben we vijf dagen niet kunnen werken. Daarna is de wind gelukkig weer wat gaan liggen, waardoor de rest van de installatie heel soepel ging. De laatste windmolen hebben we nu dan ook volgens schema kunnen plaatsen.”

Testen en eerste groene stroom

Na de installatie van de tien windmolens van Windpark Jaap Rodenburg II, gaat Vattenfall verder met de testfase. De vier eerst geplaatste windmolens draaien al langer. De verwachting is dat Vattenfall eind juli kan beginnen met het proefdraaien van de laatste zes windmolens. Tijdens het proefdraaien wordt er gekeken of alles goed aangesloten zit en de windmolen de verwachte energie produceert. Naast het testen moet ook het terrein nog netjes afgewerkt worden. Naar verwachting is het park eind van dit jaar operationeel. De tien windmolens van Windpark Jaap Rodenburg II hebben een opgesteld vermogen van meer dan 38MW.

Over windpark Jaap Rodenburg

In 2000 werden de eerste windmolens geplaatst bij Almere. In verband met de verwachte bouw van een nieuwe woonwijk zouden ze tot 2015 blijven staan. De plannen voor de woonwijk zijn uitgesteld tot na 2035 en de gemeente gaf daarom toestemming om het bestaande park te herbouwen. De plannen daarvoor zijn ontwikkeld in samenwerking met de lokale energiecoöperatie Almeerse Wind, die twee van de windmolens exploiteert. Deze twee windmolens zullen hun stroom leveren aan burgers van Almere, de 300 leden van Almeerse Wind.

Na oplevering draagt Vattenfall de overige acht windmolens over aan verzekeringsbedrijf a.s.r.

Bijzonderheden van de windmolens

  • 10 windmolens met een gezamenlijke capaciteit van meer dan 38 MW
  • 56 meter lange bladen die per stuk ongeveer 13 ton wegen
  • 150 meter tiphoogte
  • De diameter van de fundatie voor een windmolen is 15 meter

Geschreven door