Stoppersgeluk” bij de busbaan in Almere

In Almere zijn veel noodremmingen tussen bussen en fietsers, mede omdat jongeren de busbaan als oversteekpunt gebruiken. De gemeente voert in samenwerking met jongerenorganisatie TeamAlert en vervoersbedrijf Keolis op 29 augustus een ludieke actie uit om aandacht te vragen voor gevaarlijke verkeerssituaties bij de busbaan.

Buschauffeurs in Almere gaven enkele jaren geleden aan dat ze vaker op het laatste moment moeten remmen. Dit zorgt ervoor dat de chauffeurs en de jongeren flink schrikken. Daarnaast leiden deze noodremmingen soms tot vervelende valpartijen van passagiers in de bus. Om dit aan te pakken voert de gemeente Almere sinds een aantal jaar in samenwerking met TeamAlert en vervoersbedrijf Keolis een busbaancampagne uit. Dit jaar is het centrale thema “Stoppersgeluk”.

“Blijf staan, bus komt eraan!”

De campagne heeft een online en een offline gedeelte. Via social media en in de bussen van Keolis worden campagnevideo’s verspreid. In deze video’s komt de boodschap van de campagne duidelijk naar voren: als je stopt voor de bus bij de busbaan, brengt dat jou geluk. Daarnaast staan jongerenvoorlichters van TeamAlert vlakbij het Echnaton met een grote grabbelton. Scholieren die stoppen voor de bus, mogen hun geluk proeven in de “Stoppersgeluk”-ton en maken kans op leuke prijzen.

”Veel mensen realiseren zich niet dat onze bussen overal 50 km/u rijden. Die snelheid past bij de dienstregeling en het op tijd rijden van de bussen. De verkeerslichten zijn daarop afgestemd,” legt Ton van Kampen, woordvoerder van Keolis/allGo uit. “De buschauffeur weet dus dat het kruisende verkeer altijd voor een rood licht staat als de bus groen licht heeft. Wanneer er iemand door rood rijdt, is de remweg onvoldoende en moet er hard geremd worden, met soms vervelende gevolgen van dien. Eigenlijk geldt bij de busbanen in Almere hetzelfde als bij een spoorwegovergang: steek alleen over als je groen licht hebt.”

“Almere heeft met een netwerk van vrijliggende busbanen door de stad een goed, snel en betrouwbaar openbaar vervoersysteem, maar die busbanen brengen ook risico’s met zich mee”, vertelt Freek Verhoof, concessiebeheerder van de gemeente Almere. “We vinden het als gemeente belangrijk dat fietsers, voetgangers en automobilisten die de busbaan oversteken weten dat het negeren van de waarschuwingssignalen tot gevaarlijke situaties kan leiden. Niet alleen voor de passanten zelf, maar ook voor de chauffeur en de reizigers aan boord van de bus. Daarom hechten wij ook veel waarde aan deze actie van TeamAlert en hopen we dat deze zorgt voor meer besef.”

Geschreven door