Testen zonder afspraak in Almere en Lelystad

Met ingang van maandag 30 augustus is het voor leerlingen en studenten van het voortgezet onderwijs, het MBO en het HBO mogelijk om zonder afspraak een coronatest te doen bij de locaties in Almere en in Lelystad van GGD Flevoland.

Nu de scholen en opleidingen weer beginnen willen wij eventuele belemmeringen die er zijn voor jongeren om zich te laten testen zoveel mogelijk wegnemen”, legt GGD-arts Charlie van der Weijden uit. “Scholieren en studenten die nu soms nog twijfelen of zij zich met milde verkoudheidsklachten wel moeten laten testen, willen we het zo gemakkelijk mogelijk maken. Je kunt in onze testlocaties in Almere en Lelystad zo naar binnenlopen en je laten testen. Het enige dat je mee hoeft te nemen is je ID-bewijs.” Hij voegt daar nog aan toe: “En natuurlijk een mondkapje.”

Afspraak maken

Mensen die een afspraak maken voor een coronatest kunnen meestal ook al dezelfde dag terecht voor een coronatest in een testlocatie bij hen in de buurt. Tussen het maken van de afspraak en de werkelijke test zitten dan een aantal uren. “We hebben gemerkt dat jongeren het soms toch lastig vinden om de telefoon te pakken en een afspraak te maken. Wanneer ze dat niet hoeven te doen, maar gewoon langs kunnen komen op het moment dat het hen goed uitkomt, hopen we dat meer jongeren zich laten testen. Juist ook als zij alleen maar milde klachten hebben. Alleen samen krijgen we corona eronder, en dat begint met het testen als je klachten hebt”, zegt Van der Weijden.

Vooralsnog is het testen zonder afspraak met name bedoeld voor scholieren en studenten en is alleen van toepassing in de testlocaties in Almere en Lelystad. Andere inwoners van Flevoland die zich willen laten testen of jongeren die liever in een van de andere Flevolandse testlocaties getest willen worden kunnen bellen met 0800 – 1202 of naar coronatest.nl gaan om een afspraak te maken. In bijna alle gevallen kan er dezelfde dag nog een test worden afgenomen.

Het is mogelijk dat jongeren die zonder afspraak langskomen even moeten wachten wanneer het erg druk is. Voor het testen zonder afspraak worden jongeren gevraagd om ’s morgens voor 12.00 uur te komen en ’s middags voor 16.00 uur.

Geschreven door