Rijksregeling woonversnelling & betaalbaarheid past niet voor Almere

De gemeente bevestigt in reactie dat er geen aanvraag voor de derde en voorlopig laatste tranche is ingediend. Na twee eerdere afwijzingen voor de eerste en tweede tranche concludeert het stadsbestuur dat “deze impuls en de voorwaarden op dit moment niet bij Almeerse projecten passen.

De rijksregeling is te weinig op de Almeerse situatie is toegesneden”.
Wel goedgekeurde projecten in andere gemeenten betreffen volgens het stadsbestuur vooral projecten met grote publieke tekorten vanwege bijvoorbeeld sanering of uitplaatsing van bedrijven of noodzakelijke parkeeroplossingen.

Voor de eerste en tweede tranche was een aanvraag ingediend voor de Campus maar voor de locatie Voetnoot viel het aanwezige publieke tekort weg mede door een raadsmotie die het aantal woningen van 1150 naar 1500 verhoogde. Voor de andere definitieve locatie vroeg de gemeente een bijdrage in het tekort in de parkeerexploitatie wat buiten de rijksregeling valt. Reserveprojecten bij afwijzing lagen er niet.

Volgens verantwoordelijk wethouder Veeningen (D66) loopt Almere nu geen geld mis van de totale rijksimpuls van 750 miljoen “want we voldoen niet aan de subsidie voorwaarden”. De reden waarom alle grote steden in Nederland wel een bijdrage hebben gekregen voor soms meerdere projecten voor versnelling woningbouw en/of betere betaalbaarheid van woningen ligt volgens de gemeente aan de regeling, niet aan de selectie door de gemeente zelf.

Geschreven door