Starterspaviljoen helpt voedselondernemers op weg

De Village is onderdeel van Flevo Campus op Floriade.

Brainstormen met elkaar en je wilde verzinsels kunnen voorleggen. Al je vragen kunnen stellen zonder het idee te hebben dat je iets stoms vraagt. Elkaar stimuleren om door te gaan en echt stappen te zetten. Het is een greep uit de reacties die je krijgt als je de eerste lichting ‘Villagers’ vraagt wat ze hebben gehad aan De Village.

De Village is een onderdeel van Flevo Campus op het Floriade-terrein. Het is de broedplaats waar jonge ondernemers en voedselveranderaars de kans krijgen om hun eigen onderneming te starten.

De 26-jarige Robin Vroom bijvoorbeeld opende het openlucht voedselmuseum ’n Wilde Keuze bij theatergezelschap Vis à Vis. Bij deze een pop-up tentoonstelling ontdekken bezoekers de veelzijdigheid van het voedselsysteem. De tentoonstelling neemt ze mee naar 4 voedselwerelden; het Aardehuis, het Medicijnhuis, het Waterhuis en het Verhalenhuis.  “Voedsel is de verbinder, het maakt complexe vraagstukken tastbaar en grijpbaar, zoals de afnemende biodiversiteit, klimaatverandering en verstedelijkingsvraagstukken. Wat we eten en hoe we eten kan ons veel vertellen over onze relatie tot de wereld om ons heen”, aldus Robin.

Over plannen praten helpt

Een jaar geleden kwam de jonge onderneemster bij de Summer School van Flevo Campus al op het idee voor een voedselmuseum. Om het idee echt te realiseren, nam ze deel aan het programma van De Village. Ze kijkt terug op een leerzaam half jaar waarin ze een flinke persoonlijke groei doormaakte. “Ik was niet overtuigd dat ik alleen op eigen initiatief het voedselmuseum kon realiseren. Bovendien, waar begin je met zoiets? Er komen veel zaken bij kijken zoals een beleidsplan schrijven, een stichting oprichten en subsidies aanvragen.”  

Meer over voedselmuseum

Kijk voor meer informatie op wildekeuze.nl.

Sparren

Bij De Village krijgen de Food Pioneers hulp op maat. Het is een plek waar ze kennis uitwisselen, waar ze elkaar kunnen ontmoeten en waar ze begeleiding krijgen via trainingen en workshops van Food Hub en Impact Hub. “Iedereen zit in een andere fase met zijn of haar dienst of product. We helpen ze op weg met hun vragen, bieden ze een netwerk aan en proberen ze te enthousiasmeren”, aldus Eva Flantua van De Village.

De eerste lichting met 15 ondernemingen werkte vooral online. De volgende lichting Villagers kan ook terecht in de omgebouwde zeecontainers voor een fysieke werkplek. Er zijn 8 kantoortjes gemaakt van waaruit de komende jaren voedselondernemers kunnen opereren. De Village ligt naast de Aeres Hogeschool en Food Forum op het Floriadeterrein, die zich beiden ook met de voedselthematiek bezighouden. Op die manier kunnen er makkelijk onderling verbindingen worden gelegd en kunnen samenwerkingen ontstaan.

Met ondernemen en voeding hebben Judith Haar (22 jaar) en Kimberley Vonk (33) uit Almere wel al wat ervaring. Kimberley runt een vegan lunchcafé in het centrum en Judith is studente Biologie, Voeding en Gezondheid op Aeres Hogeschool. “We wilden meer doen dan veganistisch eten serveren.”

Het idee voor de Pluk de dag-kalender kwam spontaan, maar toen begon het pas. Wat moet erin komen te staan? Welke prijs krijgt de kalender? En een echte hoofdbreker: hoe blijven de tips laagdrempelig? “Het was dus heel fijn om de tips te kunnen voorleggen aan anderen. Daar is ons product echt beter van geworden”, vertelt Kimberley. “En we hebben nu andere gelijkgestemde ondernemers leren kennen. Heel waardevol is dat.”

De Pluk de dag-kalender staat vol lekkere recepten (hoe maak je plantaardige slagroom) en gezondheidstips (wandel eens naar je werk), ook bevat de kalender wildplukroutes in Almere en tips over het gebruik van producten van Flevolandse boeren. Het idee werd beloond met een geldbedrag vanuit de gemeentelijke Floriade Parade. “Hierdoor kunnen we de illustrator betalen en de eerste honderd stuks laten drukken.”

Meer over Pluk de dag-kalender

Kijk voor meer informatie over de Pluk de dag-kalender op foodmission.nl.

Wat is Flevo Campus?

Flevo Campus is de plek waar vernieuwingen op het gebied van voedsel door onderzoekers, docenten, studenten, ondernemers en voedselveranderaars in de praktijk worden gebracht. De campus bestaat uit de nieuwbouw van Aeres Hogeschool, Food Forum van de provincie Flevoland en het starterspaviljoen de Village.

Flevo Campus houdt zich bezig met de vraag: hoe zorgen we ervoor dat er altijd genoeg, gezond en duurzaam geproduceerd voedsel is voor iedereen?

Geschreven door