Besloten herdenkingsceremonie Bos der Onverzettelijken

Op dinsdag 12 oktober 2021 houdt de gemeente Almere een besloten herdenkingsceremonie in het Bos der Onverzettelijken. De gemeente neemt diverse maatregelen om de ceremonie in goede banen te leiden.

Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog

De herdenkingsceremonie is ter nagedachtenis aan de omgekomen bemanningsleden van de Short Stirling BK716. Deze Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog is neergeschoten en in het IJmeer neergestort. Het was op de terugvlucht na bombardementen op Berlijn. Vorig jaar is het vliegtuig geborgen. Er zijn stoffelijke resten gevonden.

Herdenkingsceremonie

De herdenkingsceremonie is voor de gemeente Almere, provincie Flevoland en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een belangrijke afsluiting van een bijzonder project. Het vormt ook een afsluiting voor de nabestaanden. Het verzoek van de nabestaanden was de belangrijkste aanleiding voor de berging. Een deel van hen is aanwezig op 12 oktober. Tijdens de ceremonie onthult Hare Koninklijke Hoogheid prinses Margriet een speciaal gemaakt kunstwerk ter nagedachtenis aan de bemanningsleden.

Maatregelen

Donderdag 7 oktober worden rijplaten gelegd om de ondergrond in het Bos der Onverzettelijken te beschermen. Op het monument worden stalen platen aangebracht met de namen van de overleden bemanningsleden. Maandag 11 oktober wordt het monument geplaatst, dat op 12 oktober wordt onthuld.

Ook start 11 oktober de bouw van de tijdelijke paviljoens (pagodetenten) die tijdens de ceremonie worden gebruikt. Dit transport gaat over het voetpad langs fietspad Engelandvaarders. Dit voetpad is op de dag van de ceremonie ook in gebruik om te parkeren als de reguliere parkeerplaatsen niet voldoende ruimte bieden. We beschermen de bomen in het bos om beschadiging van het groen te voorkomen.

Parkeren

Vanaf dinsdag 12 oktober kun je vanaf 6.00 uur niet meer parkeren op de parkeerplaatsen langs de Vrijheidsdreef en het bos in verband met de voorbereidingen voor de ceremonie. Vanaf 9.00 uur is het binnengebied van het bos (binnen de hekken) afgesloten. Tijdens het evenement tot 18.00 uur worden deze toegangspoorten beveiligd. Het verkeer naar het bos wordt geregeld door verkeersregelaars en is alleen toegankelijk voor deelnemers aan de ceremonie.

Vanaf dinsdagavond 18.00 uur is parkeren weer mogelijk. In het bosdeel van de ceremonie wordt direct begonnen met het verwijderen van de tenten. De verwachting is dat dit deel donderdag om 16.00 uur is opgeruimd.

Tijdens de ceremonie is er versterking van gesproken woord, speelt een orkest van Defensie akoestisch (zonder versterking) en is er rond 14.45 uur een fly by van een militair vliegtuig als eerbetoon aan de overleden bemanningsleden.

Geschreven door