The Voice of Urban Nature

Wie zijn de bewoners en ondernemers die onze steden radicaal vergroenen? De groene ambities in Almere en Amsterdam zijn ontzettend hoog. Tegelijkertijd staat vergroening in de volle en dichtbebouwde steden steeds meer onder druk.

Gelukkig werken er al heel veel ondernemers en bewoners aan die groene stad van de toekomst. In de nieuwe programmareeks The Voice of Urban Nature gaan we op onderzoek uit naar een andere relatie met de natuur om ons heen. Dit is ook het thema van de gezamenlijke inzending voor Floriade Expo 2022 van de gemeenten Almere en Amsterdam.

In aanloop naar Floriade maken de twee gemeentes samen met Avanti Almere en Pakhuis de Zwijger een serie talkshows waarin de vergroening van de stad centraal staat. Op donderdag 28 oktober is de eerste aflevering van deze serie te zien in zowel Amsterdam als Almere. In het Amsterdamse Pakhuis de Zwijger is publiek welkom bij de show met interessante sprekers, denkers en doeners. Terwijl tegelijkertijd in de Nieuwe Bibliotheek aan het Stadhuisplein van Almere publiek welkom is om mee te kijken en na te praten samen met host Shanella Bleecke. Een bijzondere vorm die we alle zes afleveringen zo zullen houden. De eerste drie keer vindt de programmering plaats in Amsterdam en streamen we live naar Almere. De volgende drie sessies zijn dichter richting Floriade, zowel in tijd als in geografische setting. Dan is Almere de gastheer/vrouw en zenden we uit naar Amsterdam.

Eerste editie op 28 oktober

In het eerste programma op 28 oktober staan de groene doeners uit de steden centraal. De groene daken, geveltuinen, wormenhotels, duurzame gebiedsontwikkeling en nieuwe stadsbossen maken de Metropoolregio Amsterdam groener en gezonder. Een plek voor álle bewoners. Wie zijn de bewoners en ondernemers die onze steden radicaal vergroenen? We praten hierover met de groenste tv-tuinman die we kennen, Lodewijk Hoekstra. Samen aan tafel met Ronald Boer van kunstenaarscollectief de Onkruidenier gaat het gesprek over biodiversiteit in de stad en hoe je tuinen groener maakt. De Onkruidenier werkt mee aan het Amsterdam-Almere paviljoen op de Floriade en daar brengen ze dit letterlijk in beeld. Xavier San Giorgi begon een aantal jaar geleden met het aanleggen van een voedselbos op het Utopia-eiland, de eerste aanzet van de plek waar nu de Floriade in opbouw is. En Natascha Hagenbeek laat met I can change the world with my two hands zien hoe iedere buurt zelf kan zorgen voor een betere en mooiere leefomgeving.

Op 11 november en 6 december zijn de tweede en derde editie van The Voice of Urban Nature in Amsterdam en Almere, in 2022 vinden de volgende drie edities plaats.

Geschreven door