Toeristenbelasting Flevoland gestegen met 7,4%

Voor een overnachting betaal je dit jaar in Flevoland gemiddeld €2,39 toeristenbelasting per persoon, per nacht: een stijging van 7,4% ten opzichte van vorig jaar. Deze toename is een groter dan de landelijke toename van 6,6%. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Bungalowparkoverzicht.nl naar toeristenbelasting. 

Toeristenbelasting wordt in rekening gebracht als je overnacht (betaald) in een gemeente waar je niet staat ingeschreven, bijvoorbeeld in een hotel of op de camping. Gemeenten kunnen zelf bepalen of ze dit heffen. Dit kan een vast bedrag per verblijf of een percentage per overnachtingsprijs zijn. 

Toeristenheffing sterkst gestegen in Urk
In 4 Flevolandse gemeenten werd de toeristenbelasting dit jaar verhoogd. Het tarief steeg het hardst in Urk (+50%), gevolgd door Zeewolde (+18,2%), Noordoostpolder (1,8%) en Almere (1,2%). In Dronten en Lelystad bleef het tarief van de toeristenbelasting gelijk. 

Toeristenbelasting in Flevoland aan de hoge kant
Mede door de verhoging naar gemiddeld €2,39, zijn toeristen in Flevoland niet voordelig uit wat toeristenbelasting betreft. Het landelijke gemiddelde is namelijk €1,93 per persoon, per nacht. In Flevoland varieert de toeristenbelasting van €0,95 in Dronten naar €5,64 in Almere. 

Wel zijn er gemeenten waar dit bedrag nog veel hoger ligt. Zo betalen toeristen in Amsterdam flink meer toeristenbelasting bovenop de overnachtingsprijs: €10,89. Ook in Ouder-Amstel (€7,90) en Landsmeer (€7,89) valt de toeristenbelasting erg hoog uit. 

Meer informatie over het onderzoek is te lezen op https://www.bungalowparkoverzicht.nl/nieuws/toeristenbelasting-2021

Geschreven door