Gemeente Almere sluit aan bij Meld Misdaad Anoniem

Gemeente Almere gaat samenwerken met Meld Misdaad Anoniem (M.). Franc Weerwind, burgemeester van Almere en Karin Krijnen, Manager Operations van het meldpunt, tekenden daarvoor op 1 november 2021 een samenwerkingsovereenkomst.

De samenwerking vergroot de informatiepositie van de gemeente en versterkt hiermee de integrale aanpak van ondermijnende criminaliteit. Burgemeester Franc Weerwind: “Ondermijning is één van de thema’s van het Actieplan Veiligheid. We moeten als gemeente weerbaar zijn en signalen over ondermijnende activiteiten vroegtijdig herkennen en ontvangen. Dat kunnen politie en gemeente niet alleen. We hebben daarbij de ogen en oren van onze inwoners hard nodig.”

Vangnet
M. is een onafhankelijke organisatie en geen onderdeel van de politie. Bij M. wordt gemeld over bijvoorbeeld hennepteelt, drugslabs, illegale prostitutie, fraude en onverklaarbaar vermogen. De anonimiteit van de melder staat hierbij altijd centraal. Het is altijd het beste om rechtstreeks naar de politie te stappen als je informatie hebt over criminele activiteiten, maar in de praktijk blijkt dat niet altijd makkelijk. Er zijn redenen voor mensen om niet te melden, bijvoorbeeld uit angst voor wraak of omdat je de dader kent. Het kan ook zijn dat mensen de gevolgen van melden niet kunnen overzien of dat ze er na de tijd simpelweg niets meer mee te maken willen hebben. Voor al die gevallen is Meld Misdaad Anoniem een vangnet. Zij zorgen ervoor dat de informatie bij de opsporing terecht komt, maar dat de melder buiten beeld blijft.

Bereikbaarheid
M. is zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Op maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 22.00 uur en in weekenden en op feestdagen van 9.00 tot 17.00 uur. Melden kan ook 24/7 via een beveiligde omgeving op meldmisdaadanoniem.nl/melden

Geschreven door