Floriadeterrein wordt nagemaakt met LEGO®

Vier bouwkundestudenten van Windesheim mogen hun handen dichtknijpen nu ze stagelopen bij de gemeente Almere. Ze kunnen zich namelijk storten op een kinderdroom van velen: het bouwen met LEGO®. Het Floriadeterrein wordt volledig in kaart gebracht op een LEGO-maquette van 16 vierkante meter.

Maar dit is verre van kinderspel, legt initiatiefnemer Odette Breijinck uit. “Er is zelfs een LEGO Certified Professional bij betrokken. Ik denk eigenlijk dat er meer volwassenen dan kinderen bezig zijn met LEGO.”

Almere in LEGO

Odette Breijinck is programmamaker Architectuur bij Kunstlinie. Het idee om een LEGO-versie van het Floriadeterrein te maken, ontstond doordat er in 2016 een LEGO-plattegrond van de stad Almere in Kunstlinie werd gerealiseerd. “Die maquette heeft mij echt geleerd dat het een vorm van identificatie is als mensen hun stad in 3D-vorm kunnen zien. Ik zag hoe bezoekers hun eigen huis, het Weerwater of de Rooie Donders met gemak konden vinden, ondanks dat het geheel uitsluitend met witte en blauwe steentjes was opgebouwd.”

Floriade in beeld

Dus toen Breijinck zich afvroeg hoe ze Floriade op een toegankelijke en herkenbare manier in beeld kon brengen, had ze de link al snel gelegd. “Bewoners wisten helemaal niet hoe de Floriade eruit zou komen te zien. En toen bekend werd dat er woontorens gebouwd zouden worden, wilden ze weten hoe hoog die zouden worden. Maar op een plattegrondje kun je dat niet goed inschatten.”
Op de Dag van de Architectuur in 2018 wilde Breijinck hier graag aandacht aan besteden. “Uiteindelijk heb ik zelf een kaart gemaakt van één vierkante meter. Ik heb de gemeentelijke stedenbouwkundige Ria van Dijk gevraagd of ze de plattegrond kon verschaffen van het terrein, en vervolgens zijn er vijf mensen aan de slag gegaan om dit in LEGO uit te bouwen.”

Corona

Maar hier bleef het niet bij. Stedenbouwkundige Van Dijk zag de potentie en wilde de handen ineenslaan met Breijinck. Ze gingen het nu wat grootster aanpakken, en kochten grondplaten van 16 vierkante meter in totaal. “Die heb ik destijds zelf nog besteld,” herinnert Breijinck zich. Het geheel was opgebouwd uit 16 losse platen van één vierkante meter. Oorspronkelijk was het idee om met die platen langs groep 7 en 8 van basisscholen uit de buurt te gaan, als onderdeel van het educatieprogramma van Kunstlinie. Naast de praktische vraagstukken, zoals: hoe vervoer je een legobouwwerk zonder dat het instort, kwam er nog een veel groter probleem om de hoek kijken; het coronavirus. “Toen moesten we dicht. We konden niet meer naar scholen toe om kinderen via de bouwsteentjes kennis te laten maken met architectuur, maar konden de kinderen ook niet meer bij Kunstlinie ontvangen.”

LEGO Certified Professional

Toch was dit niet het einde van het LEGO-project, maar slechts het begin. De eerste stagiaires van de opleiding bouwkunde die bij de gemeente aan de slag waren gegaan, hadden de basis inmiddels aangelegd. De LEGO Certified Professional Dirk Denoyelle die ook bij de maquette van Almere Stad in 2016 betrokken was, heeft ook bij deze Floriade-versie een rol gekregen. Op de hele wereld zijn er slechts 22 van deze professionals, die door LEGO zelf benoemd zijn om van het bouwen van LEGO hun werk te maken. De moeilijke vorm van het Food Forum komt voor zijn rekening, en hij bouwt ook de Aeres Hogeschool na.

Meditatie

Nu is het aan de bouwkundestudenten om de rest van de maquette tot een volwaardig einde te brengen. “We zijn al een heel eind met de gebouwen, en na de kerstvakantie gaan we bezig met de beplanting,” vertelt Batuhan Kartal. Batuhan is samen met medestudenten Gideon Adjei, Gwazak Aryob en Latifah Lawal op dit moment bezig met zijn stage bij de gemeente Almere. Inmiddels zit er ongeveer 950 uur aan werk in het bouwwerk. “Eigenlijk is het net een soort meditatie,” zegt student Gideon. “En het is ook wel eens fijn om even met je handen te werken,” vult medestudent Latifah aan. “Maar het is wel veel lastiger dan ik had verwacht.”

Geschreven door