“Meeste veranderingen dankzij Floriade liggen buiten terrein zelf”

Floriade 2022 verwacht meer dan twee miljoen bezoekers te verwelkomen in Almere. Hoe de stad zich op zo’n groot evenement kan voorbereiden, is een vraag waar stedenbouwkundige Ria van Dijk zich dagelijks in vastbijt. “Ik durf wel te stellen dat de meeste veranderingen die de Floriade teweeg heeft gebracht, buiten het Floriadeterrein zelf liggen.”

Van Dijk werkt al twintig jaar als stedenbouwkundige bij de gemeente, dus kent de stad door en door. Tijdens haar werk houdt ze zich bezig met in de inrichting en ontwikkeling van Almere. Ze heeft het hier naar eigen zeggen zien veranderen van ‘een soort groot dorp’, naar de stad die het nu is. “We zijn goed in experimenteren,” vertelt ze. “En daar sluit de Floriade nu zo goed bij aan.” Als stedenbouwkundige ziet ze de Floriade als de ideale locatie om te experimenteren met duurzame materialen, beplanting en allerlei nieuwe bouwvormen.

Proeftuin

Als voorbeeld geeft ze het Arboretum, het bomenpark dat door het hele Floriadeterrein is aangelegd. “In Almere, maar ook in andere steden, zijn er vaak tussen de 10 en 15 verschillende bomensoorten geplant door de stad heen. Als er dan een ziekte onder een van de soorten uitbreekt, de eikenprocessierups of essentaksterfte bijvoorbeeld, moeten er meteen heel veel bomen tegelijk gekapt worden. Je merkt nu dat mensen dat niet willen. Daarom hebben we in het Arboretum 750 verschillende bomensoorten geplant. Zo kunnen we het als een soort proeftuin laten werken, om te zien welke soorten het echt goed doen in de Flevolandse klei. Zodra we dat weten, kunnen we die bomen vervolgens ook op andere locaties in de stad inzetten. Stel dat we dan uitkomen op 50 tot 100 verschillende soorten, dan kunnen we meer variëren en hoeven we niet direct 10% van de bomenpopulatie te kappen als er een ziekte of plaag uitbreekt.”

Floriade als katalysator

Volgens Van Dijk is dat niet het enige dat de stad zal overhouden aan de Floriade. “Er zijn zoveel processen versneld door de komst van de expo. Het is een gigantisch evenement met veel bezoekers, dus wil je wel dat je stad er een beetje mooi bij ligt.” Van Dijk noemt de verbreding van de A6, vernieuwing van het station, de Weerwaterbrug en het standsstrand bij de Esplanade als voorbeeld. “Dit zijn dingen die zonder de Floriade ongetwijfeld ook wel waren ontstaan. Maar dan was er nog zo’n 10 à 15 jaar overheen gegaan. Eigenlijk heeft de Floriade als een soort katalysator gewerkt om al deze dingen in gang te zetten. En de startdatum van het evenement zorgt er nog eens extra voor dat het ook geen vertraging mag oplopen.”

Feestje in de nieuwe wijk

Als de Floriade op 9 oktober 2022 haar deuren weer sluit, zal een groot deel van de bouwwerken op het terrein blijven staan. De Aeres Hogeschool, woonzorgcentrum Flora, Food Forum en vele andere gebouwen zullen ook na de expo hun functie behouden. Maar op dat moment wordt ook nog een geheel nieuwe woonwijk, de Hortus, gebouwd. “De inrichting van de nieuwe wijk hebben we al aangelegd. Daar wordt het feestje gehouden, en daarna gaan wij weer verder.” In het midden van het terrein is het hoogste punt inmiddels bereikt met woontoren Flores. “Het mooie aan Flores is dat het zo’n goed oriëntatiepunt is. Omdat het gebouw precies is het hart van het terrein staat, kun je altijd wel een manier vinden om daar te komen. Alleen daarom al vind ik het goed dat die er is.”

Almere op de kaart zetten

Van Dijk steekt niet onder stoelen of banken dat ze Almere graag op de kaart wil zetten, en hoopt dat de Floriade de stad een zetje in de juiste richting zal geven. “Ik zie dat Almere steeds positiever in het nieuws komt. We stonden laatst zelfs op een lijstje van leukste reisbestemmingen. Daar zorgt zo’n evenement dan toch voor. Op grote schaal doet het best veel.”

Hoewel Van Dijk Almere op haar duimpje kent, is ze hier niet opgegroeid. “Zelf kom ik uit de buurt van Eindhoven, wat ook een moderne stad is die in korte tijd flink is gegroeid. Dat zie je nu ook gebeuren in Almere. En dat maakt het hier juist zo leuk.” En door af en toe ook buiten de gemeente te kijken, weet Van Dijk Almere des te meer te waarderen. “Almere is heel professioneel als het op bouwen aankomt. We zijn goed in uitvoeren en durven echt te pionieren. Daarom is de Floriade eigenlijk een typisch Almeers evenement.”

Geschreven door