Môgge Almere… | Column Ton Theunis

Je denkt steeds weer dat het niet nog erger kan met die Floriade. Maar dat kan wel, hoor.

Dat het niet goed gaat, is vaak aan kleine voortekenen te zien. Allereerst waren daar die drijvende bomen. Die had Floriade BV niet zelf bedacht. Nee, ook die creatieve kwartiermaakster van dat kunstmuseum niet. Die werden tweedehands overgenomen uit Rotterdam. Die vuurtoren stond er al, bedacht ik me plots, op het Vogeleiland en de jachthaven was er ook al. Net als de duikschool.

Enfin, vorige week werd met veel bombarie die klok onthuld die de dagen aftelt. Iedereen kan een dag kiezen of sponsoren. Van de 💯 dagen is net de helft besproken tot nog toe. Het loopt niet storm, meldde de krant. Maar toen viel mijn oog op een foto. Een foto uit… Rotterdam! Jawel.

Songfesti-valt u iets op? Inderdaad, die klok met Aboutaleb en co lijkt verdacht veel op die van ons. Zou het soms ook een tweedehandsje zijn? Letterlijk ‘gekochte’ tijd om het zo maar te zeggen? Of gaf Chantal Janzen hem weg voor het goede doel?

Vast heel duurzaam dus, maar heeft dat tweedehands uurwerk Almere iets gekost? Want ik ken wel tien goede, creatieve techneuten in onze stad die een eigen uurwerk met allure hadden kunnen neerzetten.

Wat zou het allemaal? Want er kan nog meer misère bij. Nadat gisteren via een raadsbrief van burgemeester en wethouders bekend werd dat de Floriade voor de bouw van haar restaurant nog € 500.000,- wil hebben uit de ‘risicoreservering’ én dat we moeten rekenen met nog meer verliezen, bakte de Floriade ze een paar uur later zelf helemaal bruin.

U weet vast niet meer wat in het Masterplan 2015 zoal aan zegeningen voor Almere werd beloofd. Schaam u er niet voor dat u niet alles van negen en drie kwart jaar meer kunt onthouden. Dat kan immers iedereen overkomen, tegenwoordig. Mag ik uw geheugen een beetje opfrissen?

Ongetwijfeld zullen we ook de al dan niet actieve herinnering van een boel bestuurders en politici na 9 oktober 2022 flink moeten opschudden…

Almere werd letterlijk het volgende beloofd:

“De gemeente Almere heeft de Floriade benoemd tot werkgelegenheidsproject. Het doel is om tijdens het evenement 1.000 personen aan werk te helpen en 500 mensen na afloop aan een baan. De verwachting is dat het evenement leidt tot ca. 500 arbeidsplaatsen voor op dat moment uitkeringsgerechtigden. De Almeerse burger kan dus profiteren van een tijdelijk hogere werkgelegenheid.”

Het vehikel dat dit mogelijk zou gaan maken, heet FloriadeWerkt!

Het wordt bestuurd door de gemeente Almere, Randstad en het UWV.

Het maakte in de begroting deel uit van ‘The making of’, waarvoor in totaal maar liefst € 4.000.000,- werd begroot. Daarvan is zeker € 1.500.000,- uitgegeven voor het scheppen van de bovengenoemde werkgelegenheid.

Wat is er van verwezenlijkt? Niet veel, blijkt nu.

Gisteren publiceerde Omroep Flevoland het onderstaande bericht:

Treinmachinisten, gidsen en hosts gezocht voor Floriade https://www.omroepflevoland.nl/nieuws/269296/treinmachinisten-gidsen-en-hosts-gezocht-voor-floriade

Geschreven door