Mogge Almere | Column Ton Theunis

Jij en dat ApOpa van je, een stelletje sprookjesvertellers zijn jullie.” Dat werd me onlangs toegevoegd door een oud-raadslid van de PvdA die geen steekhoudende argumenten kon vinden om ons verkiezingsprogramma te ontkrachten.

Ja, onze goede oude Johan de Leeuw, fractievoorzitter én Almeerder sinds 1878, was jarenlang de roepende in de woestijn met zijn waterstof als oplossing voor ons inmiddels peperdure energieprobleem. Ze zagen er niks in, de hoge dames en heren, want ze snapten er niks van.

Waterstof is goedkoop, schoon en eenvoudig te vervaardigen.  En dezelfde buizen in je huis waar eerder aardgas doorheen ging, kunnen dat waterstof transporteren. Dan kost energietransitie je géén € 45.000,- per woning, zoals ons nu dreigt.

Houd energie betaalbaar voor de mensen in je stad, want dat kan. Hij dacht er wél over na, die rare Johan… Hij ging wél met zijn tijd mee, in tegenstelling tot zijn critici.

Deze week werd het modernste waterstoftankstation geopend. In Doetichem. Dat had Almere kunnen zijn. Dat had dat innovatieve duurzame Almere moéten zijn, zoals Johan zegt! Want de betweters die al jaren ons stadsbestuur vormen en de hele ambtelijke top, waarvan veertig procent hier niet eens woont, willen geen andere meningen en geen andere ideeën.

Ze bedenken de meest absurde en megalomane dingen om ons geld in te pompen. Voor een voetstuk, voor een museum met je naam boven een zaal, voor riante salarissen.

En mensen die daar tegen zijn, die gefundeerde bezwaren hebben, journalisten die kritische vragen stellen, deskundigen die er verstand van hebben, zijn lastig en moeten hun mond houden. Of je zegt, als je niks weet te verzinnen, gewoon ‘dat het sprookjesvertellers zijn’.

We schrijven 2012. Het jaar dat PvdA en VVD juichend konden berichten dat ‘we’ de Floriade hadden gekregen. Toen de Almeerders nog geen idee hadden wat dat betekende.

Het jaar waarin het échte sprookjes vertellen begon…

Geschreven door