Sterkste daling winkeldiefstallen in Flevoland

Het aantal winkeldiefstallen is in de provincie Flevoland de afgelopen 5 jaar met 25% gedaald.

Dit is de sterkste daling van heel Nederland. Ondanks de sterke provinciale daling is het aantal aangiftes in de gemeente Urk ruim verdubbeld. Dit blijkt uit een analyse van beslist.nl, dat gegevens van de politie en de KVK combineerde.

Meeste winkeldiefstal in Lelystad
In de afgelopen 5 jaar werden ruim 178.800 meldingen van winkeldiefstal gedaan, waarvan 5.860 in de provincie Flevoland.

De helft van de Flevolandse gemeenten zit boven het landelijk gemiddelde van 1,5 winkeldiefstallen per winkel over de afgelopen 5 jaar. Met name in de gemeenten Lelystad (5,4 diefstallen per winkel) en Almere (5,3) hebben winkeliers veel last van diefstal. De gemeente Urk heeft ondanks de verdubbeling nog altijd het laagste aantal winkeldiefstallen: 0,6 diefstallen per winkel.

Landelijk daalde het aantal winkeldiefstallen met 14%
Het aantal winkeldiefstallen daalde tussen 2017 en 2021 landelijk met 14%, waarbij de meeste provincies positieve cijfers laten zien. Naast Flevoland daalde het aantal winkeldiefstallen ook sterk in Noord-Holland (-20%), Groningen (-19%) en Zuid-Holland (-17%).

Ondanks de lockdowns kenden de provincies Overijssel en Gelderland juist een toename in winkeldiefstal. Het aantal meldingen steeg hier met 1% in vergelijking tot 5 jaar geleden.

Meer informatie over de analyse is te vinden op: https://www.beslist.nl/info/winkeldiefstal.html

Geschreven door