Pilot met duurzame deeltweewielers en deelauto’s in Almere

Vanaf april 2022 zijn in Almere elektrische deelscooters, fietsen en auto’s beschikbaar voor Almeerders en bezoekers van de stad.

De duurzame fietsen, scooters en auto’s horen bij de pilot deelmobiliteit. Bij deelmobiliteit kunnen mensen verschillende soorten vervoersmiddelen gebruiken, zonder dat zij deze zelf hoeven te bezitten. De voertuigen geven hierdoor meer vervoerskeuze en dragen bij aan een duurzame stad.

De vervoermiddelen van drie verschillende aanbieders kunnen gebruikt worden door een account aan te maken voor de app van de betreffende aanbieder of bij een onafhankelijke MaaS-app (‘Mobility as a Service’). De deeltweewielers mogen overal in Almere staan. Alleen in delen van de stad waar mogelijk overlast kan ontstaan of waar nu al restricties zijn voor gewone voertuigen, zijn er beperkingen.

Pilot
Het gaat bij de pilot met deelmobiliteit in totaal om tientallen elektrische auto’s en honderden elektrische scooters en deelfietsen. De uiteindelijke aantallen en de servicegebieden zijn afhankelijk van het gebruik gedurende de pilot. Onderzocht wordt nog of andere typen deelvervoer (zoals een deelbakfiets) gedurende de pilot worden toegevoegd.

Met alle partijen die deelmobiliteit binnen de pilot aanbieden, zijn duidelijke afspraken gemaakt op het gebied van het gebruik van openbare ruimte, klachtenbehandeling en waar de deeltweewielers wel of niet mogen komen en waar zij mogen worden geparkeerd. In de pilot werkt de gemeente Almere samen met de bedrijven Go Sharing, TIER en MyWheels. Samen onderzoeken zij met de gemeente de komende twee jaar op welke wijze deelmobiliteit en het concept ‘Mobility as a Service’ (MaaS) past bij de stad.

Keuzevrijheid voor Almeerder en bezoeker

Wethouder Julius Lindenbergh: “Almere heeft het al goed voor elkaar op het gebied van auto, fiets en OV. Met deze pilot deelmobiliteit creëren we nog meer keuzevrijheid en proberen we de mobiliteit in onze stad verder te verbeteren. Bijvoorbeeld door efficiënter ruimtegebruik en door te zorgen dat er een goed aanbod is voor het eerste en laatste stukje van de reis. Met deze pilot geven we iedereen de kans gebruik te maken van een fiets, auto of scooter. Hiermee hopen we Almere nog aantrekkelijker te maken voor zowel bewoner als bezoeker.”

Aanbieders binnen de pilot

Go Sharing en TIER starten in de omgeving van Almere Stad en breiden dit gebied en het aantal deeltweewielers snel uit. De eerste deelauto’s van MyWheels staan verspreid over Almere.


“Met elektrische deelfietsen en -scooters willen we bewoners en bezoekers van Almere laten bijdragen aan een betere stad met minder files, minder uitstoot en op termijn minder openbare ruimte voor parkeerplaatsen. Vanaf vandaag maakt Almere deel uit van ons servicegebied met ruim 50 steden waar GO Sharing al actief is,” zegt Raymon Pouwels van GO Sharing.


Jesper Vis, General Manager Benelux van TIER, “TIER biedt door heel Europa duurzame alternatieven voor de auto aan. We zijn verheugd dat TIER meedoet aan de pilot deelmobiliteit van de gemeente Almere. Iedere Almeerder kan straks gemakkelijk en duurzaam op een TIER e-bike of e-scooter door de stad reizen.

Rien Tilstra Operations manager van Mywheels: “we dagen alle Almeerders uit; kun je leven met een auto minder? Want minder auto’s dragen bij aan een mooier Almere.”

Meer informatie

Informatie over de pilot is te vinden op www.almere.nl/.deelmobiliteit

of op de websites van de aanbieders: https://mywheels.nl/

https://www.tier.app/nl/https://nl.go-sharing.com/

Geschreven door