Almere wilde Floriade al in 1982

Almere beleeft dit jaar de Floriade. Niet erg bekend is, dat de stad veertig jaar geleden al een poging deed dat evenement binnen te halen.

Een vrijwilliger van het Stadsarchief, Theo Lagarde, die destijds voor het Projectbureau werkte, haalde herinneringen en stukken naar boven.

Destijds, in 1982, moest het plan gerealiseerd worden om Almere bekendheid te geven. Al enkele jaren eerder dacht het Projectbureau van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders na over een evenement waarmee de nieuwe stad zich kon profileren. Pampushout was de aangewezen locatie, maar ook het Kromslootpark werd overwogen.

Pampushout was bedoeld als een toekomstig sportpark voor recreanten, schrijft Lagarde op de site van het Stadsarchief. Buiten de Hogering had men een terrein van zeventig hectare op het oog. De plannenmakers hadden een accommodatie voor ogen met een manifestatieterrein, een hal, nutsvoorzieningen en een open buitenruimte.

Tuinbouw 2000 was het thema waarmee Almere zich aanmeldde als kandidaat voor 1992. Maar de Tuinbouwraad wees de locatie af: te ver van een grote stad, gebrek aan hotels en verbindingen.

Geschreven door