Wapen van Oekraïne in bloemen gemaakt op Floriade

Floriade is geopend. De eerste bezoekers hebben hun weg naar Almere gevonden om te zien welke bijzondere objecten deelnemers uit binnen- en buitenland hebben neergezet in het thema ‘Growing Green Cities’.

Tussen de grote bouwwerken van China, Verenigde Arabische Emiraten, Qatar en Frankrijk is een plek van stilte gecreëerd. Daar kun je om je heen kijken en even stilstaan bij de minder feestelijke gebeurtenissen van nu. Dit perceel is ingeplant met blauwe en gele bloemen, onder de vlag in dezelfde kleurstelling. De vlag van Oekraïne.

Verschillende landen hebben zich van hun beste kant laten zien door innoverende gebouwen neer te zetten en kleurrijke tuinen aan te planten. Landen als Suriname, Italië en Thailand waren nog niet klaar met bouwen voor de opening, dus zetten zij nu de puntjes op de i. Landschapsarchitect Niek Roozen is desondanks tevreden over de status van het park. “Het zijn details die nog moeten gebeuren. Belangrijke details, maar het is echt een heel klein deel. Wij hebben als groenteam alle beplanting vanuit het midden van het park naar de buitenkant beplant. Dus het laatste dat we doen, is het deel bij de ingangen. Dat is wat mensen het eerste zien, dus als daar nog wat kale plekken zijn, kan dat tegenvallen.”

Laatste planten

Het groenteam verwacht deze week de laatste planten in de grond te zetten. “En vanaf dat moment zullen wij ons alleen nog bezighouden met het onderhoud.” Niek Roozen werkt al 5 jaar aan de Floriade Expo 2022. “Dat zijn ongeveer 1.500 dagen,” rekent hij uit. “We hebben nog ongeveer 15 dagen extra nodig om het af te maken.”

Gebrek aan regen

Hoewel de meeste Almeerders blij geweest zullen zijn met de zonnige aprilmaand, was dat niet altijd optimaal voor het groen op het Floriadeterrein. “Het gebrek aan regen in combinatie met een stevige, droge oostenwind zijn geen ideale omstandigheden voor de nieuwe aanplant.” Voor de bezoekers was het gebrek aan regen juist een reden om naar Floriade te komen. Amsterdammers Kawa en Truus zijn een dagje uit met hun 2 kleine kinderen. De jonge ouders waren vooral erg te spreken over de horeca op het terrein. “We hebben heerlijk in de zon gezeten op de vele terrasjes op Floriade,” vertelt Truus. “Er waren heel veel eethoekjes en lekkere dingen te vinden.”

Rustpunt

Horecagelegenheden, bloemen, planten en innovaties uit binnen- en buitenland hebben het terrein goed gevuld. Maar niet alle stukken grond waren vergeven aan initiatiefnemers, waardoor een spontane actie voor Oekraïne vanuit de Floriade-organisatie mogelijk was. “Ik wilde die kavel eigenlijk vrijhouden om een rustpunt te creëren tussen al die imposante internationale inzendingen,” vertelt landschapsarchitect Niek Roozen. “Die plek in het midden zorgt ervoor dat je even wat afstand kunt nemen en alles op je in kunt laten werken.”

Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak, begon het te wringen. “Wij waren dagelijks bezig met het organiseren van een feest: het feest van de tuinbouw. We werkten met allerlei landen in de wereld om een prachtig evenement neer te zetten. Maar dan zet je ’s avonds het journaal aan, en zie je dat er zulke dingen in de wereld gaande zijn. Dat is een groot contrast dat ik de afgelopen maanden heel sterk ervaren heb.”

Wapen van Oekraïne

Om toch iets te kunnen doen, overlegden Niek Roozen en Floriade-directeur Hans Bakker via de honorair consul met de ambassade van Oekraïne. Roozen stelde voor om van het parkachtige grasveld tussen de grote inzenders een eerbetoon aan het land in oorlog te maken. “Mensen kunnen er lopen, om zich heen kijken en stilstaan bij wat er in Oekraïne gebeurt, of hun eigen gedachten vormen.” Op suggestie van de honorair consul is op de kavel het wapen van Oekraïne in gele en blauwe bloemen uitgevoerd. “Toen we dit bedachten, hadden we plantjes, handjes om te planten en staal nodig voor het plantenframe. Uiteindelijk hebben alle mensen, bedrijven en producenten dit kosteloos gedaan. Een prachtig gebaar.”

Geschreven door