Geen plaats voor PvdA en GroenLinks in coalitie

Informateur Henk Jan Meijer adviseert de VVD voor de vorming van een nieuw college verder te praten met zes partijen. Hij ziet daar geen plaats voor PvdA en GroenLinks.

Hij geeft de VVD, de grootste partij bij de raadsverkiezingen, het advies te onderhandelen met D66, SP, Partij voor de Dieren, Leefbaar Almere, ChristenUnie en CDA. Dat staat in de tweede tussenrapportage die Meijer gisteren naar de raad stuurde.

Aanvankelijk voerde hij ook gesprekken met PvdA en GroenLinks. Nu schrijft hij dat bijna alle onderhandelaars zeven partijen het maximum vinden. Zij leggen het accent op vernieuwing, winnaars bij de verkiezingen en vertrouwen in onderlinge samenwerking. Ook de wens tot een brede afspiegeling van de raad te komen woog zwaar.

Op basis van deze aspecten zijn PvdA en GroenLinks afgevallen. Beide partijen verloren zetels, respectievelijk drie en een.

Meijer schrijft aan de raad: “Ik ben ervan overtuigd dat tussen deze partijen voldoende onderling vertrouwen bestaat om op basis van een meerderheid in de raad een stabiel stadsbestuur te vormen.”

Geschreven door