Tri Almere ‘Ouderwets feest’ met veel deelnemers en publiek

Het was ‘ouderwets’ genieten tijdens TRI ALMERE; één van de grootste eendaagse triathlons van het land vond zaterdag 28 mei plaats en trok – eindelijk zonder COVID-maatregelen – honderden deelnemers en ook publiek was weer toegestaan. “Als organisatie is dat het enige waar je op hoopt”, aldus organisator Jefry Visser. “We hebben enthousiaste deelnemers gezien en vrolijk publiek. Het was een perfecte dag.”

Die perfecte dag kende overigens wel pittige omstandigheden, want de wind waaide hard, des te meer op de voor Almere kenmerkende dijken waar een groot gedeelte van het parcours zich bevond. Het legde Thomas Hounjet overigens geen windeieren, want hij was de winnaar van de Standaard Afstand (1500 – 40 – 10). Over zijn zwemonderdeel deed hij 24:56 minuut, voor het fietsen had hij 57:30 minuut nodig en het hardlopen kostte hem nog eens 35:49 minuut. Hounjet dook er net niet onder de twee uur mee, maar finishte nog steeds in een geweldige 2:01:18. Bryan van Rutten pakte het zilver in een tijd van 2:02:43 en Remco Verboekend werd derde in 2:03:59.

Bij de vrouwenwedstrijd was er één dame dominant: Viki Stelma-Boviatsis. Na een zwemtijd van 23:24 minuut – waarmee ze inclusief de mannen één van de snelste zwemmers van de dag bleek – en een fietstijd van 1:12:01, legde ze al een flinke basis voor haar overwinning. Toen ze haar tien kilometer in 44:49 minuut afwerkte, finishte ze uiteindelijk in een eindtijd van 2:24:07, ruim genoeg voor de overwinning. De strijd om het zilver en brons was spannend; lang leek het erop dat de Amsterdamse Eileen Ke tweede zou worden, maar tijdens het hardlopen was het Jana Lehmann, uit Bonn, die een achterstand van ongeveer twee minuten goedmaakte en nog net langszij kwam. Zij finishte als tweede in een tijd van 2:27:43 en Ke volgde als derde in 2:27:57.

Ook de Sprint Afstand zorgde voor spektakel, zeker bij de vrouwen waar de verschillen voorin klein waren. De winst ging uiteindelijk naar Marliz Altena, die dankzij een zwemtijd van 14:16 minuut, fietstijd van 35:17 minuut en looptijd van 19:45 minuut als eerste over de finish kwam in een tijd van 1:12:41. Veel marge had ze dus niet, want al snel volgde Ayla Stobbe als tweede: de Almeerse finishte in een tijd van 1:13:03. Ook na Stobbe hoefde niet lang te worden gewacht op de volgende podiumkandidaat: Germijn Heijnen werd derde in een tijd van 1:13:45.

Bij de mannen was het Wilbert Grooters die heer en meester was in Almere. Een fundament werd al direct tijdens het zwemmen gelegd, want met 11:11 minuut was hij de snelste zwemmer van de dag. Op de fiets (31:14) kon hij zijn voorsprong mooi vasthouden en ook al verloor hij tijdens zijn run (19:50) nog behoorlijk wat tijd op zijn achtervolgers, was het toch ruimschoots voldoende om TRI ALMERE te winnen in een tijd van 1:03:47. Wout Hendriks werd tweede in 1:04:48 en Guillermo Nino Sanchez derde in 1:05:52.

timmoria

Geschreven door