Opening parallelbaan West Hogering open – Herman Gorterweg niet meer direct bereikbaar vanaf de Hogering

Vanaf 19 december kan het verkeer voor het eerst rijden op de nieuwe parallelbaan west van de Hogering in Almere. Het viaduct over de Hogering tussen de Literatuurwijk en industrieterrein Hogekant gaat open voor verkeer, evenals de aansluitingen met de Neonweg en Argonweg.

De afgelopen twee jaar is bij de kruispunten met de Herman Gorterweg en de Hollandsedreef gewerkt aan twee ongelijkvloerse kruisingen. De tunnelbakken zijn in september deels open gegaan voor het verkeer. Op 19 december gaat het eerste viaduct open en kan verkeer de Hogering oversteken. De Herman Gorterweg kan nu alleen bereikt worden door de afslag van de Esso te nemen en rechtdoor te steken. De vraag is kan deze kruizing al dat verkeer aan.

Neonweg na twee jaar weer open

Langs de Hogering, tussen de Audioweg/Herman Gorterweg en Argonweg/Neonweg is een parallelstructuur aangelegd langs de Hogering. De parallelbaan oost, aan de kant van de Literatuurwijk is op 3 oktober in gebruik genomen. De parallelbaan west, aan de kant van industrieterrein Hogekant, gaat op 19 december open. De aansluiting van de Neonweg op de Hogering gaat hiermee weer open na een afsluiting van meer dan twee jaar. Bewoners van de Literatuurwijk kunnen weer oversteken van de Herman Gorterweg naar de Neonweg (en omgekeerd). Daarmee is ook de route naar de A6 weer open voor verkeer vanuit de Literatuurwijk.    

De parallelbaan

Verkeer richting een van de afritten langs de parallelbaan (Herman Gorterweg, Neonweg of Argonweg) dient de Hogering nu eerder te verlaten om een parallelbaan op te gaan. Het verkeer in noordelijke richting (Noorderplassen) naar de Neonweg moet bij de Audioweg van de Hogering af om de parallelbaan oost op te gaan. Verkeer in zuidelijke richting (A6) dat naar de Argonweg wil rijdt al bij de Neonweg de parallelbaan west op; vanaf de parallelbaan steken ze het viaduct recht over om daarna de afrit Argonweg te nemen. Het industrieterrein en de Esso zijn dus richting de A6 niet meer bereikbaar

Verkeer dat de parallelbanen gebruikt, kan niet over de wisselbaan A6. De in- en uitgang van de wisselbaan is niet gewijzigd, maar door de nieuwe inrichting van de Hogering is de eerst beschikbare op- en afrit bij de Hollandsedreef/Pampusdreef.

Opheffen verkeersmaatregelen Literatuurwijk

Met het openstellen van het viaduct gaan alle richtingen van en naar de Literatuurwijk weer open. Daarmee worden ook de verkeersmaatregelen in de Literatuurwijk zelf opgeheven. Het gaat hierbij om het eenrichtingsverkeer rondom de basisscholen en kinderopvang op de A. Roland Holststraat, de Hans Lodeizenstraat en de Hans Andreusstraat. Ook de aanpassingen aan het fietspad tussen de A. Roland Holststraat en de Multatuliweg worden teruggedraaid. Dat betekent dat het fietspad weer alleen toegankelijk is voor fietsers en dat automobilisten geen gebruik meer mogen maken van het pad. De verkeersmaatregelen worden zo spoedig mogelijk na de opening van het viaduct verwijderd.

Vlot en veilig

De provincie werkt sinds 2020 aan de verbreding van de Hogering tussen de A6 en de Contrabasweg. Met deze aanpassingen aan de Hogering kan het verkeer de komende jaren weer vlot én veilig doorrijden. De vernieuwde Hogering gaat uiterlijk op 31 januari 2023 open voor het verkeer.

Geschreven door