Binnenstad Almere kiest wél voor feestverlichting in de stad: kosten energieverbruik lager dan van een gemiddeld café restaurant

Bij veel gemeenten en winkeliersverenigingen is het onderwerp van discussie: de feestverlichting. Want door de hoge energieprijzen rijst de vraag of het deze winter wel verantwoord is om de winkelstraten te verlichten. De binnenstad van Almere kiest ervoor de winkelstraten wél te verlichten. “We weten dat tijdens de donkere wintermaanden de lichtjes het gevoel van veiligheid van inwoners verhoogt.

Het staat gezellig en stimuleert de verkoop bij de lokale middenstand. Voldoende redenen om samen met onze opdrachtgevers te kijken naar mogelijkheden om de winkelstraten op verantwoorde wijze te verlichten,” vindt Peter Homan van Elektrotechnisch bureau Homan BV, installateur van heel veel sfeervolle verlichting in het land.

Slim aan- en uitschakelen

Zo heeft de installateur in de Almeerse binnenstad een slim schakelsysteem aangebracht. Hiermee kan alle verlichting op afstand worden bediend. Dat maakt dat ondernemers niet meer verantwoordelijk zijn voor het aan- en uitschakelen van de lampjes. Dit wordt centraal geregeld op basis van de afspraken die er zijn met de ondernemersvereniging. “Veel gemeenten kiezen er dit jaar voor om de lichtjes bijvoorbeeld van 16.00 uur ’s middags tot 22.00 uur ’s avonds te laten branden. Dat verzorgen wij volledig geautomatiseerd. We weten precies hoeveel uur de lichtjes branden en zo kunnen we uitrekenen hoeveel kilowattuur stroom er nodig is om de binnenstad te verlichten,” licht Homan toe.

Energiezuinige LED-lampjes

Tot verbazing – en genoegen – van de ondernemersvereniging Almere bleek dat verbruik in verhouding heel erg mee te vallen. De ruim 700 ornamenten van twee bij anderhalve meter die de stad opsieren, zijn allemaal voorzien van de allernieuwste LED-lampjes. Daarmee is gekozen voor zoveel mogelijk lichtopbrengst tegen zo laag mogelijke kosten. Het verbruik van die lampjes is minimaal, waardoor slechts 35 watt energie per frame nodig is. “De berekening, die installateur Homan heeft gemaakt voor ons, laat zien de energiekosten om alle lampjes in de stad te laten branden, gelijk zijn aan de kosten die een gemiddeld café restaurant heeft als ze een dag open zijn,” aldus Martin Ort van de ondernemersvereniging Almere. Kosten die volgens deze groep ondernemers absoluut opwegen tegen de voordelen en gezelligheid van de feestverlichting tijdens de donkere dagen.

Veilig en verantwoord

De binnenstad van Almere kiest er dus voor om deze winter de lichtjes wél te ontsteken. Daarbij maken zij bewuste keuzes en werken met een gecertificeerd installateur die garant staat voor de kwaliteit en de meest duurzame oplossingen die er zijn. “Duurzaamheid vinden we heel belangrijk. Net als leefbaarheid en het gevoel van veiligheid van het winkelend publiek. De lichtjes zorgen ervoor dat mensen sfeer beleven en zich veilig voelen op straat tijdens de donkere wintermaanden. Door slim om te gaan met de verlichting en te kiezen voor kwalitatieve producten, kunnen we zelfs in deze tijd met hoge energieprijzen de kosten verantwoord houden,” licht Ort toe. Ook Homan is blij met de samenwerking en hoopt dat gemeenten en ondernemersverenigingen niet zomaar de stekker uit de sfeerverlichting trekken. “Wij denken graag mee over wat er allemaal wel mogelijk is. De mensen willen na twee jaar corona de winkelstraten weer in. Ze hebben behoefte aan de beleving die ervaren bij fysiek winkelen. Daar horen gezellige twinkelende lichtjes bij,” aldus Peter.

Geschreven door