Machteloosheid over misstanden leerlingenvervoer

Een hele reeks suggesties van de gemeenteraad kan nog geen einde maken aan de zorgen over de kwaliteit van het leerlingenvervoer. Door een ernstig personeelstekort is dat vervoer naar en van het speciaal onderwijs ontoereikend.

Ouders van kinderen die op het vervoer zijn aangewezen, hebben misstanden onder de aandacht gebracht. Sinds het vervoer alleen nog met grote bussen wordt uitgevoerd, zijn er klachten. Er is te weinig toezicht tijdens de ritten, kinderen komen overprikkeld op school en kinderen worden geschorst door chauffeurs.

Ouders klagen dat hun kinderen de bus niet meer in willen en dus niet op school komen. Alle raadsleden vinden de situatie schrijnend. Wethouder Roelie Bosch erkent dat er geen structurele oplossingen zijn wegens gebrek aan chauffeurs en begeleiders. “Ik kan niet toveren”, zei ze donderdagavond in de raad.

Verschillende fracties stelden oplossingen voor, zoals het inzetten van Oekraïense vluchtelingen, mensen met een uitkering, studenten in de zorg. De wethouder zegt dat dergelijke opties onderzocht zijn of nog worden. “Dit is niet zoals we het graag hebben. Ons vervoer is goed en het beleid is goed. Het is echt een kwestie van onvoldoende chauffeurs.”

Ze zei in te zetten op het vinden van passend onderwijs zo dicht mogelijk bij de kinderen. Daarom kondigde ze aan een opleiding voor zmlk-leerlingen naar Almere te halen. “We gaan een gebouw aanpassen en daar vraag ik binnenkort geld voor.”

Raadslid Van Kesteren van Respect riep veel woede over zich af met de suggestie dat de instroom van leerlingen bij het speciaal onderwijs de boosdoener is. “Kinderen krijgen te snel het etiket ADHD opgeplakt”, zei hij. Ook opperde hij een eigen bijdrage van ouders.

“Van Kesteren is een beetje gek geworden”, vond Jordy Hulzebos van Leefbaar Almere.

[audio_player id=30273]

Geschreven door