Gemeente onnodig streng bij kwijtschelding

De gemeente kan soepeler zijn voor alleenstaanden die moeite hebben gemeentelijke belastingen te betalen, maar is daarin te streng. Dat vindt Hans Everhard, raadslid voor de SP (foto).

Sinds vorig najaar kunnen gemeenten een spaarpotje van 3275 euro accepteren bij een verzoek om kwijtschelding van de lokale heffingen, zoals voor reiniging. Voorheen mochten inwoners niet meer dan 1775 euro bezitten. Voor een alleenstaande ouder of een echtpaar ligt de grens iets hoger. Almere hanteert de versoepelde grens niet.

Volgens de Landelijke Organisatie Sociaal Raadslieden is de oude grens van 1775 euro veel te laag.

Everhard wil van het college weten waarom Almere de nieuwe regels niet hanteert. Ook vraagt hij waarom de gemeenteraad niet is geïnformeerd over de ruimere mogelijkheden en of inwoners die gedupeerd worden compensatie krijgen.

De gemeente heeft tegen de NOS gezegd eerst de effecten nader te bekijken. Daarbij merkt de gemeente op dat er in Almere relatief weinig inwoners alleen op vermogen worden afgewezen.

Geschreven door