OTTO Work Force: verplicht gemeenten tot huisvestingsnorm arbeidsmigranten

Verplicht gemeenten om huisvesting samen met werkgevers te regelen als een distributiecentrum naar een gemeente komt. Deze oproep doet Frank van Gool, CEO van OTTO Work Force, op de dag dat de Tweede Kamer de wet op goed verhuurderschap bespreekt.

‘Dit is voor de Tweede Kamer een uitgelezen kans om de huisvestiging van arbeidsmigranten goed te regelen. Conform de aanbevelingen uit het rapport-Roemer. Het is mooi dat de Tweede Kamer dit rapport zo breed omarmt, maar als de aanbevelingen na 2,5 jaar nog steeds geen navolging krijgen, is dit rapport een wassen neus,’ aldus Van Gool. ‘Deze traagheid dupeert Nederlandse woningzoekenden, de economie en arbeidsmigranten’.

Wonen op een kluitje

Van Gool verbaast zich over de gretigheid van gemeenten om distributiecentra naar zich toe te trekken maar tegelijkertijd weinig doen om arbeidsmigranten te huisvesten. ‘Deze distributiecentra draaien niet zonder arbeidsmigranten. Maar zij moeten ergens wonen. Nu worden er 45.000 huizen in gebruik genomen door arbeidsmigranten, vaak gezinswoningen die door huisjesmelker worden ‘verkamerd’. Teveel mensen op een kluitje. Dat is onacceptabel en moet anders.’

Flexwoningen

OTTO Work Force pleit ervoor dat gemeentes flexwoningen plaatsen aan de randen van steden of dorpen. Een simpele rekensom leert dat als elke gemeente in Nederland één weiland of een stuk grond bij een bedrijventerrein beschikbaar stelt om flexwoningen op te bouwen voor arbeidsmigranten, het woningtekort flink kan worden ingekrompen. Bijkomend voordeel van flexwoningen is dat ze er binnen een paar maanden kunnen staan en in een fabriek gebouwd worden zodat er veel minder stikstof vrijkomt dan bij de bouw van reguliere huizen.

Wel auto’s, geen mensen

Van Gool: ‘De commissie Roemer heeft klip en klaar gemaakt dat zowel de landelijke als lokale politiek aan de slag moeten met huisvesting. Gemeenten hanteren strenge parkeernormen als het om auto’s gaat, maar niet als het gaat om mensen en fatsoenlijke huisvesting. Met een nieuw in te voeren huisvestingsbeleid moet hier een einde aan komen. Alleen zo zorgen we ervoor dat deze hardwerkende mensen naar Nederland willen komen om te werken. Cruciaal met de huidige arbeidsmarkttekorten.’

Campagne

OTTO Work Force start vandaag de campagne ‘Het eerlijke verhaal’ met feiten en cijfers over arbeidsmigratie. Het plan voor huisvesting is een belangrijk onderdeel van de campagne. Klik hier voor meer informatie.

Foto ter illustratie

Geschreven door