SP Flevoland brengt met ‘Flevo Energie’ energievoorziening weer in provinciale handen

De SP in Flevoland komt met een voorstel om de energievoorziening weer in eigen hand te nemen. Uit onderzoek van Energie Beheer Nederland blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders het een goed idee vindt als de energie weer genationaliseerd wordt. Het beoogde nutsbedrijf ‘Flevo Energie’ is inzet voor de komende Provinciale Statenverkiezingen.

SP lijsttrekker John Cocu : “Energie is een basisvoorziening. Dat hoort niet op de markt thuis. Het is tijd om met ‘Flevo Energie’onze zeggenschap als Flevoland weer terug te pakken zodat we de winsten kunnen inzetten om de energierekening voor mensen te verlagen.”  Een voorstel hiertoe is op woensdag 8 februari door de SP Statenfractie ingediend.

Cocu: “De zeggenschap over onze energie is in Flevoland verkocht aan commerciële energiebedrijven. Voordien hadden provincie en gemeenten een belangrijke rol in onze energievoorziening. We zijn nu afhankelijk geworden van bedrijven die winst willen maken, terwijl het juist nu belangrijk is om de energierekening te verlagen en zeggenschap te krijgen over hoe we schone energie kunnen opwekken voor onze Flevolanders”.

Niet alleen de SP in Flevoland stelt voor om te bekijken hoe de energievoorziening weer in eigen hand kan worden genomen. SP-fracties in andere provincies doen hetzelfde voorstel. Fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer Lilian Marijnissen gaf eerder al aan dat het nationaliseren van de energie inzet van de SP zal zijn tijdens de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart.

De SP is ook een volkspetitie voor het nationaliseren van de energie gestart, die al door meer dan 115.000 mensen is ondertekend.

Op zaterdag 11 februari vindt het Volksprotest plaats in Amsterdam. Energiebedrijven worden dan symbolisch van de Beurs gehaald. Vanuit het hele land rijden gratis bussen. Aanmelden kan via: https://kostenomlaag.sp.nl/volksprotest

https://omroepalmere.nl/pdf/MotieProvincialeStatenFlevoEnergie.docx

Geschreven door