26% meer woningbranden in Flevoland

Een vlam in de pan, een omgevallen kaars of kortsluiting: in 2022 waren er 223 woningbranden in Flevoland.

Dit is een stijging van 26% ten opzichte van een jaar eerder, toen ging het om zo’n 177 meldingen van branden in huis. Vooral in Almere had de brandweer het vorig jaar veel drukker (+24). Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het Geïntegreerd Meldkamer Systeem (GMS) van de brandweer. 

Grootste stijging in Dronten en Zeewolde 

Nergens in Flevoland steeg het aantal woningbranden zo hard als in Almere (+24). Ook in Dronten en Zeewolde steeg het aantal  branden hard. Er waren hier vorig jaar 7 meer branden dan in 2021. In Lelystad ging het ook vaker mis met 6 meer branden.

Voor één Flevolandse gemeente is er beter nieuws: in Noordoostpolder was vorig jaar namelijk een dalend aantal branden in huis. Hier waren in 2022 was in totaal één melding minder dan in 2021. 

In Urk relatief meeste woningbranden

Door het aantal woningbrand-incidenten te delen door het totale aantal woningen kun je kijken hoe dit zich verhoud tot het landelijk gemiddelde. Vorig jaar  waren er 12,5 meldingen van woningbranden per 10.000 huizen in Flevoland. In Flevoland ligt dit nummer het hoogst vergeleken met de andere provincies. Landelijk waren er 9,6 woningbranden per 10.000 woningen. 

Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Zo is op Urk het aantal woningbranden relatief gezien het hoogste van Nederland. In 2022 waren hier 29 woningbranden per 10.000 woningen. Ook in Zeewolde (17), en Lelystad (14) waren er veel woningbranden.

https://www.independer.nl/opstalverzekering/info/dekking/brand/onderzoek/woningbranden-2022

Geschreven door