Helft verhuurmakelaars bereid te discrimineren

Veel makelaars die bemiddelen bij verhuur van woonruimte in Almere deinzen niet terug voor discriminatie van huurders. In de helft van de gevallen gaan zij mee in het verzoek van de verhuurder daartoe.

Uit een onderzoek dat ruim een jaar geleden in opdracht van de gemeente werd uitgevoerd, blijkt dat slechts de helft van de bemiddelaars weigeren mee te werken aan discriminatie. In het onderzoek is onderscheid gemaakt tussen migratieachtergrond en seksuele geaardheid.

Een deel van het onderzoek bestond uit telefonische verzoeken van zogenaamde verhuurders om migranten of bijvoorbeeld homoseksuelen uit te sluiten. Bij een mailing aan verhuurders werd nauwelijks discriminatie aangetoond.

Het college van b en w concludeert dat er veel bereidheid bestaat om te discrimineren bij woningverhuur. Ook wordt geconstateerd dat de gemeente weinig mogelijkheden heeft daar iets tegen te doen.

Geschreven door