Raad bekrachtigt steun aan Oekraïne

De gemeenteraad van Almere zal zijn steun bekrachtigen aan de bevolking van Oekraïne. Ook de agressie van Rusland zal opnieuw veroordeeld worden.

In de raad bleek voldoende steun voor een motie van de SP die dat vraagt. Raadslid Rijk Ravestein van de SP zegt dat hernieuwde aandacht nodig is omdat de oorlog in Oekraïne nu ruim een jaar aan de gang is. De motie roept het college op in zijn handelen actief uiting te geven aan de mening van de raad.

Tijdens zijn eerste vergadering met de raad zei de nieuwe burgemeester Hein van der Loo verrast te zijn door wat Almere voor Oekraïne al gedaan heeft en nog doet. Hij reageerde op kritiek van PVV en FvD die het onderwerp niet lokaal vinden.

Van der Loo: “Ik kan me wel goed voorstellen dat u deze motie overbodig vindt, want Almere doet al wat erin gevraagd wordt. Het college gaat op de ingeslagen weg verder.”

De discussie leverde een heftige botsing op van FvD en de PvdA. Brent Hadderingh van FvD was zelfs kwaad dat de motie aan de agenda was toegevoegd: “Er zijn grenzen. Als raad doen we geen uitspraak over oorlog en geopolitiek. Het is selectief om één conflict uit te kiezen dat nu toevallig in de publieke belangstelling staat.”

Ruud de Jonge van de PvdA verdedigde de SP-motie juist: “Wij als raad beslissen zelf waarover we het willen hebben. Daar heb ik de toestemming van Forum niet voor nodig.”

Geschreven door