Gemeente begint met bestrijden van eikenrupsen

Nu de temperaturen (langzaam) stijgen, kruipen de eerste eikenprocessierupsen uit hun ei. De gemeente starten daarom deze week met de preventieve bestrijding.

Dat betekent dat men eikenbomen besproeien met aaltjes. De aaltjes parasiteren op de eikenprocessierups en de rupsen overleven dit niet. Dat besproeien doen we met een tractor met nevelspuit. Deze rijdt ’s avonds en ’s nachts, dan kunnen de aaltjes het beste hun werk doen. Ook voorkomen ze bijvoorbeeld verkeershinder. Weten wanneer de bomen in jouw buurt besproeid worden? Kijk op www.twitter.com/ealmere .

De eikenprocessierups wordt beter dan ooit bestreden door de natuur zelf. Want er zijn steeds meer natuurlijke vijanden als sluipwespen, gaasvliegen, lieveheersbeestjes en vogels. Hoe dat komt? De gemeente heeft de manier waarop ze omgaan met de natuur in de stad gewijzigd en maken meer ruimte voor de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups.

Dit gebeurde bijvoorbeeld door het hoger laten groeien van het gras, het plaatsen van broedkasten, het laten groeien van kruiden en bloemen en het plaatsen vogelhuisjes. Meer weten over bestrijding? Kijk op www.almere.nl/rups .

Geschreven door