Onduidelijkheid over slavernijmonument

Al op 30 juni van dit jaar zou Almere een Keti Koti slavernijmonument moeten hebben. Dat is de strekking van vragen die raadslid Hassan Buyatui van Denk heeft gesteld aan het college.

Burgemeester en wethouders hebben twee jaar geleden aangegeven dat een plan voor een monument op steun kan rekenen. Het Comité 30 juni – 1 juli Almere heeft daarover met de gemeente al ruim een jaar gesprekken gevoerd. Een concreet ontwerp is er niet.

Op 1 juli is het 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft. Volgens Denk moeten niet alleen gemeenten die een rol hebben gespeeld bij het slavernijverleden daaraan aandacht besteden. Ook in Almere, dat zo’n geschiedenis niet heeft, zou een herdenkingsplek gewenst zijn.

Buyatui wil van het college weten of dat het belang van een monument onderschrijft. Hij vraagt wat de stand van zaken is met het initiatief dat het comité zou hebben genomen (het comité is niet bereikbaar voor een reactie). Het was oorspronkelijk het idee dat het monument er eind volgende maand zou staan. Er is echter nog geen locatie bekend en nog geen kunstenaar benaderd. (archieffoto)

Geschreven door