Erfgoedcafé: Carillons In Almere – Een Oud Gebruik In Een Nieuwe Stad.

Een carillon – ook wel beiaard of klokkenspel genoemd – is een typisch muziekinstrument wat vaak te vinden is in eeuwenoude kerktorens. Een beiaard is vanaf de straat soms nauwelijks zichtbaar, vanavond maken de stadsbeiaardiers het instrument zichtbaar met behulp van de ‘Doe-beiaard’.

In de 16de- eeuw ontstond het carillon als muziekinstrument vanuit de functies van (kerk)klokken zoals het luiden, het automatisch spelen of het beieren of aanslaan van klokken. Ook een moderne stad als Almere heeft dit eeuwenoude culturele erfgoed van de Lage Landen een plek gegeven. Zo hebben de Lichtboogtoren, de Goede Redetoren en de toren van De Drieklank een hand bespeelbaar of automatisch carillon. Evenals in oude steden kent de Gemeente Almere de functie van stadsbeiaardier.

Almere heeft twee beiaardiers in dienst: Gerda Peters en Bauke Reitsma. Zij bespelen de carillons op vaste tijden en tijdens culturele activiteiten. Vanavond vertellen zij meer over dit bijzondere beroep en hoe zij dit in Almere beoefenen. De Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging ontwikkelde recent de ‘Doe-beiaard’, een klein verplaatsbaar carillon dat ter plekke in elkaar wordt gezet. En dat willen de beiaardiers graag samen met de aanwezigen doen in Casa Casla.

Praktische informatie

Datum: donderdag 29 juni 2023 van 19:30 tot 21:30 uur (inloop vanaf 19.00)
Locatie: Casa Casla, Weerwaterplein 3,  Almere.
Toegang: Gratis, wel graag aanmelden via: erfgoed@almere.nl
Kijk voor meer informatie op almere.nl/erfgoedhuis

Geschreven door