Doneerrekken voor statiegeld in Almere 

Geen statiegeldflesjes of -blikjes meer in de prullenbak maar in een doneerrek. Zo belanden statiegeldflesjes en -blikjes niet bij het afval. Iemand anders kan ze weer inleveren voor statiegeld.

Afgelopen periode zijn er 16 doneerrekken geplaatst in Almere Centrum en het centrum van Almere Haven. Wethouder Alexander Sprong (Milieu en Klimaat) en gemeenteraadslid Leida Höhle van de PvdA hebben op woensdag 12 juli het eerste doneerrek onthuld op het Forum in Almere Centrum.

Het idee

Voorbijgangers kunnen lege statiegeldflesjes en -blikjes in het doneerrek zetten. Andere mensen kunnen de achtergelaten flesjes weer verzamelen en inleveren voor statiegeld. Op deze manier kunnen statiegeldflesjes op een prettige manier ingezameld worden.

Initiatiefnemer

Gemeenteraadslid Leida Höhle heeft zich met een motie hard gemaakt voor de plaatsing van de doneerrekken. “Ik ben blij dat de rekken er nu zijn en dat mensen zo op een makkelijke manier een ander kunnen helpen,” vertelt Leida Höhle. Wethouder Alexander Sprong vult aan: “Ik vind het een heel goed initiatief omdat hier een schoner milieu en elkaar helpen bij elkaar komen. Ik hoop dat veel Almeerders dit omarmen en er een succes van gaan maken.” Het komende half jaar onderzoekt de gemeente of de doneerrekken bijdragen aan de bewustwording rond statiegeldflesjes en -blikjes en aan minder zwerfafval.

Foto Van links naar rechts; Leida Höhle (gemeenteraadslid), Alexander Sprong (wethouder) en Thierry Permentier (afdelingsmanager Stadsreiniging).

Geschreven door